I'só István (szerk.): Kukoricatermesztési kísérletek, 1953-1957 - Kukoricatermesztési kísérletek (Budapest, 1958)
KUKORICATERMESZTÉSI KÍSÉRLETEK 1953—1957 Hazai növénytermesztésünkben a kukorica termesztése a legelmaradottabb, és ezért a kukorica az a növényünk, ahol a termésátlagok növelésének legnagyobbak a lehetőségei. Kukorica-termésátlagaink növelését nagy lépéssel viszi előre a hazai hibrid-kukoricák előállítása és elterjesztése. A drága nemesitől munka értékes eredménye azonban csak úgy hasznosul kellően, ha gondoskodunk arról, hogy az értékes hibrid-vetőmaggal együtt a korszerű agrotechnika is elterjedjen. Ezt kívánja a könyv elősegíteni azáltal, hogy a kukorica-agrotechnika gyakorlati fejlesztéséhez a téma egyes részleteinek kísérleti megvilágításával a tudományos al&pot megadja. A könyv célja az, hogy egyrészt a legutóbbi évek kutatási eredményeinek összegyűjtésével az érdeklődők számára áttekintést adjon a hazai kukorica-agrotechnikai kutatások legújabb eredményeiről, másrészt meggyorsítsa a kutatás eredményeinek átvitelét a gyakorlatba azáltal, hogy az eredmények ismertetésével lehetővé teszi azok mielőbbi üzemi kipróbálását. A könyv újszerű megállapításaival közvetlen segítséget nyújt az állami gazdaságoknak, t ermelőszö vetkeze teknek és egyéni gazdáknak. így például az ország különböző részein végzett kísérletek alapján megállapítja a kukorica alá adandó istállótrágyázás leghelyesebb módját és adagját, a termést jelentékenyen növelő tenyészterületeket, a fattyazás feleslegességét, a kelés előtti permetezés kapálásmegtakarító jelentőségét stb. A szerkesztőnek a könyv végén található gyakorlatias összefoglalása tájékoztat az egyes közlemények fontosabb, kipróbálásra vagy bevezetésre alkalmas megállapításairól.