I'só István (szerk.): Kukoricatermesztési kísérletek, 1953-1957 - Kukoricatermesztési kísérletek (Budapest, 1958)

KUKORICATERMESZTÉSI KÍSÉRLETEK 1953—1957 Hazai növénytermesztésünkben a kukorica termesztése a legelmara­dottabb, és ezért a kukorica az a nö­vényünk, ahol a termésátlagok növe­lésének legnagyobbak a lehetőségei. Kukorica-termésátlagaink növelését nagy lépéssel viszi előre a hazai hib­rid-kukoricák előállítása és elterjesz­tése. A drága nemesitől munka érté­kes eredménye azonban csak úgy hasznosul kellően, ha gondoskodunk arról, hogy az értékes hibrid-vető­maggal együtt a korszerű agrotech­nika is elterjedjen. Ezt kívánja a könyv elősegíteni azáltal, hogy a kukorica-agrotechnika gyakorlati fej­lesztéséhez a téma egyes részleteinek kísérleti megvilágításával a tudomá­nyos al&pot megadja. A könyv célja az, hogy egyrészt a legutóbbi évek kutatási eredmé­nyeinek összegyűjtésével az érdeklő­dők számára áttekintést adjon a hazai kukorica-agrotechnikai kuta­tások legújabb eredményeiről, más­részt meggyorsítsa a kutatás ered­ményeinek átvitelét a gyakorlatba azáltal, hogy az eredmények ismer­tetésével lehetővé teszi azok mielőbbi üzemi kipróbálását. A könyv újszerű megállapításaival közvetlen segítséget nyújt az állami gazdaságoknak, t ermelőszö vetkeze ­teknek és egyéni gazdáknak. így például az ország különböző részein végzett kísérletek alapján megálla­pítja a kukorica alá adandó istálló­trágyázás leghelyesebb módját és adagját, a termést jelentékenyen nö­velő tenyészterületeket, a fattyazás feleslegességét, a kelés előtti perme­tezés kapálásmegtakarító jelentősé­gét stb. A szerkesztőnek a könyv végén található gyakorlatias összefoglalása tájékoztat az egyes közlemények fon­tosabb, kipróbálásra vagy beveze­tésre alkalmas megállapításairól.

Next