Nagy Gy.: A butilalkohol-baktériumok (I/5.) - Magyarország kultúrflórája 4. (Budapest, 1960)

I. Történeti áttekintés ............................................................................................................ 5 П. A butilalkohol-baktériumok rendszertani felsorolása................................................. 6 1. Clostridium butyricum Prazmowski ....................................................................... 7 2. „Granulobacter butylicum Beijerinck” ................................................................ 7 3. Clostridium perfringens (Veillau et Zuber) Holland ................................. 9 4. Butil—etilalkohol-baktériumok ..................................................................................... 9 6. Bacillus polymyxa (Prazmowski) Migula ............................................................ 10 6. Nyálka- és gázképző bacillus ...................................................................................... 10 7. „Granulobacter lactobutyricum Beijerinck” ................................................... 11 8. Clostridium bifermentans (Weinberg et Seguin) Bergey et al.................. 11 9. Bacillus licheniformis (Weigmann) Chester, emend. Gibson ...................... 11 ТТГ. Az iparilag fontos butilalkohol-baktériumtörzsek ismertetése ................................. 13 1. Aceton—butanol-baktériumok : Clcstridium acetobutylicum McCoy et al. 13 a) Előfordulásuk a természetben................................................................................ 13 b) Morfológiai tulajdonságok............................ 13 c) Táptalajok...................................................................................................................... 16 (1) Burgonya-táptalaj ............................................................................. 16 (2) Rizs-táptalaj, 1...................................................................................................... 17 (3) Rizs-táptalaj, II.......................................................................... 17 (4) Kukorica-táptalaj, I........................................................................................... 18 (6) Kukorica-táptalaj, II............................................................................................ 18 d) A baktériumkultúrák tenyésztése......................................................................... 19 e) Biológiai tulajdonságok............................ 20 (1) Alapanyagok.......................................................................................................... 20 (2) Fertőzések............................................................................................................... 21 (3) Az erjedés biokémiája ....................................................................................... 22 (4) Az erjedés mechanizmusa ................................................................................ 23 f) Ipari erjesztés............................................................................................................... 24 2. Butilalkohol—izopropilalkohol-baktériumok : Clostridium butylicum (Beijerinck) Donker .................................................................................................... 26 a) Ipari erjesztés...................... 28 b) Újabb kutatási eredmények..................................................................................... 28 c) Az erjedés mechanizmusa......................................................................................... 30 3. Aceton—etilalkohol-baktériumok : Bacillus macerans Soharmnger ........... 30 a) Ipari erjesztés............................................................................................................... 31 b) Az erjedés mechanizmusa......................................................................................... 33 Irodalom............................................................................................................................................... 35 Név- és tárgymutató...................................................................................................................... 37 TARTALOMJEGYZÉK 1*

Next