Pósvai Lajos: Gazdaságos takarmányadagok összeállítása grafikus eljárással - A nagyüzemi gazdálkodás kérdései (Budapest, 1961)

Al Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Üzemtani Intézete „A nagyüzemi gazdálkodás kérdései” c. sorozattal olyan kisebb, de a folyóirat­cikkek terjedelmét meghaladó feldol­gozásokat- kíván a mezőgazdasági és közgazdasági szakembereknek, a ter­melőszövetkezetek, állami gazdaságok és gépállomások vezetőinek, valamint a mezőgazdaságot irányító szervek­nek, a tudományos és oktatási intéz­mények dolgozóinak a kezébe adni, amelyek a napjainkban egyre több­oldalúan felvetődő agrárközgazdasági és üzemszervezési kérdésekről nyúj­tanak korszerű elemzést és megbízható gyakorlat i eligazítást. A sorozat jelen kötete a korszerű állattenyésztés fontos, összetett kér­dését tárgyalja. Az állattenyésztés gazdaságos ter­­molésfejlesztésének döntő feltétele a szakszerű és gazdaságos takarmányo­zás. Az állatokat tehát olyan takar­mányadagokkal kell etetni, amelyek­nek tápanyagtartalma hiánytalanul fedezi az állat tápanyagszükségletét, és amelyeknek költség- illetve termő­terület-igénye ugyanakkor a lehető legkisebb. A feletetésre szánt takarmányok egységnyi mennyiségének • költsége, termőterülete ős tápanyagtartalma azonban más és .más. Ezért e takar­mányok kombinációiból számtalan, különböző tápanyagtartalmú és külön­böző költség- illetve termőterület­­igényű takarmányadag állítható össze. A számtalan lehetséges kombináció közül az állat tápanyagszükségletét, hiánytalanul fedező és ezek közül a lehető legkisebb költség- illet ve terület­igényű kombináció kiválasztása igen nehéz. A szerző által ismertetett grafikus eljárás alkalmazásával azonban üzemi szinten is megoldható ez a lineáris programozási feladat. A könyv pél­dákon — ábrákkal illusztrálva — rész­letesen és alaposan ismerteti a grafikus

Next