Somos András: A paradicsom - A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának monográfia sorozata (Budapest, 1959)

Somos András A PARADICSOM A szerző elöljáróban a para­dicsom származását és termesz­tésének történetét ismerteti Ma­gyarországon és Európa többi országában. Részletesen foglal­kozik a magyarországi para­dicsomtermesztő tájak termesz­tési adottságaival és az ezek alapján kialakult termesztési módszerekkel. Megvilágítja a paradicsom jelentőségét a nép­­gazdasági termelésben és a világpiacon. Részletes áttekintést ad a paradicsom növénytani jellem­zőiről és ismerteti a nálunk leg­elterjedtebb hazai és külföldi fajtákat. Bő fejezetet szentel a para­dicsom biológiai sajátosságai­nak. Főként saját kísérleti meg­figyelések, továbbá hazai és külföldi irodalmi adatok alap­ján tárgyalja a növény fejlő­dése és az eredményes termesz­tés szempontjából iegfontosabb tényezőket : hő-, fény-, víz- és tápanyagigényét. Itt kerül sor a paradicsomtermés kémiai ösz­­szetételének és ezen alapuló táplálkozási értékének tárgya­lására is. A biológiai igények ismerete és sokévi agrotechnikai kísér­letek eredményei alapján tár­gyalja a szerző a termesztési kérdéseket, részletes útmutatást adva a szántóföldi termesztésre (vetésforgó, trágyázás, tál aj elő­készítés, palántanevelés, ápo­lási munkák), a korai szabad­földi termesztésre és az üveg alatti termesztésre vonatkozóan. A nemesítés és magtermesz­tés c. fejezetben szintén főleg a legújabb nemesítési mód­szerek révén elért eredménye­ket és magszaporítási módsze­reket közli. A könyv utolsó fejezete a paradicsom legfontosabb beteg­ségeit és kártevőit, valamint az ezek elleni védekezés módsze­reit tárgyalja.

Next