Somos András: A paradicsom - A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának monográfia sorozata (Budapest, 1959)
Somos András A PARADICSOM A szerző elöljáróban a paradicsom származását és termesztésének történetét ismerteti Magyarországon és Európa többi országában. Részletesen foglalkozik a magyarországi paradicsomtermesztő tájak termesztési adottságaival és az ezek alapján kialakult termesztési módszerekkel. Megvilágítja a paradicsom jelentőségét a népgazdasági termelésben és a világpiacon. Részletes áttekintést ad a paradicsom növénytani jellemzőiről és ismerteti a nálunk legelterjedtebb hazai és külföldi fajtákat. Bő fejezetet szentel a paradicsom biológiai sajátosságainak. Főként saját kísérleti megfigyelések, továbbá hazai és külföldi irodalmi adatok alapján tárgyalja a növény fejlődése és az eredményes termesztés szempontjából iegfontosabb tényezőket : hő-, fény-, víz- és tápanyagigényét. Itt kerül sor a paradicsomtermés kémiai öszszetételének és ezen alapuló táplálkozási értékének tárgyalására is. A biológiai igények ismerete és sokévi agrotechnikai kísérletek eredményei alapján tárgyalja a szerző a termesztési kérdéseket, részletes útmutatást adva a szántóföldi termesztésre (vetésforgó, trágyázás, tál aj előkészítés, palántanevelés, ápolási munkák), a korai szabadföldi termesztésre és az üveg alatti termesztésre vonatkozóan. A nemesítés és magtermesztés c. fejezetben szintén főleg a legújabb nemesítési módszerek révén elért eredményeket és magszaporítási módszereket közli. A könyv utolsó fejezete a paradicsom legfontosabb betegségeit és kártevőit, valamint az ezek elleni védekezés módszereit tárgyalja.