Unk János: A bab - A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának monográfia sorozata (Budapest, 1984)
UNK JÁNOS A BAB Phaseolus vulgaris Az emberi táplálkozásban ősidők óta nagy a babtermesztés jelentősége, és az utóbbi évtizedekben mindinkább növekszik. A szárazbab értékes fehérje- és energiaforrást jelent, s emellett a zöldbab is egyre fontosabbá lett. A bab a felszabadulás előtt tipikusan kisüzemi növény volt, az ország kukoricatermesztő vidékein köztesterményként termesztették. A szocialista mezőgazdasági nagyüzemek létrejöttével a tiszta vetésű termesztés lendült fel. Ehhez megfelelő agrotechnikára, speciális gépekre, eszközökre, vegyszerekre van szükség. A monográfia leírja a bab rendszertani helyét és növénytani hovatartozását, élettanát, a csírázás biokémiai folyamatait, virágzásbiológiáját. Foglalkozik a bab étkezési és konyhatechnikai tulajdonságaival, beltartalmi értékeivel. Ismerteti a növény kártevőit és betegségeit, a védekezés módszereit, részletesen tárgyalja nemesítését és fajtáit, s mindezt a gyakorlati babtermesztés figyelembevételével. Ezért a gyakorlati termesztők és kutatók egyaránt haszonnal forgathatják a kötetet. AKADÉMIAI KIADÓ BUDAPEST