Unk János: A bab - A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának monográfia sorozata (Budapest, 1984)

UNK JÁNOS A BAB Phaseolus vulgaris Az emberi táplálkozásban ősidők óta nagy a babtermesztés jelentősége, és az utóbbi évtizedekben mindin­kább növekszik. A szárazbab értékes fehérje- és energiaforrást jelent, s emellett a zöldbab is egyre fontosabbá lett. A bab a felszabadulás előtt tipiku­san kisüzemi növény volt, az ország kukoricatermesztő vidékein köztes­terményként termesztették. A szocia­lista mezőgazdasági nagyüzemek létrejöttével a tiszta vetésű termesz­tés lendült fel. Ehhez megfelelő agro­technikára, speciális gépekre, eszkö­zökre, vegyszerekre van szükség. A monográfia leírja a bab rend­szertani helyét és növénytani hova­tartozását, élettanát, a csírázás bio­kémiai folyamatait, virágzásbioló­giáját. Foglalkozik a bab étkezési és konyhatechnikai tulajdonságaival, beltartalmi értékeivel. Ismerteti a növény kártevőit és betegségeit, a védekezés módszereit, részletesen tárgyalja nemesítését és fajtáit, s mindezt a gyakorlati babtermesztés figyelembevételével. Ezért a gyakor­lati termesztők és kutatók egyaránt haszonnal forgathatják a kötetet. AKADÉMIAI KIADÓ BUDAPEST

Next