Lukács Gergely Sándor: Roma Foglalkoztatási Stratégia (Budapest, 2017)
11. Roma foglalkoztatás a bio élelmiszer előállításban
Hozzáteszem: mindez csak abban az esetben válhat valóra, ha komoly tőkeerő áll mögé, ha a többi termelői-feldolgozói-piaci tényezővel kialakítják a szoros, kölcsönös érdekeken alapuló együttműködést. Azt gondolom, hogy a jelentős adófizetői forrásokból létrehozott kereskedőház- hálózat minden feltétellel rendelkezik ahhoz, hogy egy ilyen nagy horderejű kezdeményezést sikerre vigyen. Ám ehhez rengeteg apró munka, rengeteg szervezés, óriási mennyiségű kitartás és ki nem apadó kreativitás kell. Ha pedig a termelőkkel, feldolgozókkal nem jön létre a kölcsönös érdekeken nyugvó tartós együttműködés, akkor nem lehet arra számítani, hogy az Áldomás valóban áldomás lesz termelőnek, feldolgozónak, kereskedőnek és legfőképpen a fogyasztónak, itthon és külföldön egyaránt. Különösen a hazai biotermelés felfuttatásában játszhat áldásos szerepet az Áldomás. Ha mindezek teljesülnek, akkor a Roma Foglalkoztatási Stratégia biotermesztés, juh-, kecske-, baromfi- és kisállattenyésztés termékeire is számíthat az Áldomás. Roma foglalkoztatás a biozöldség-, gyógynövénytermesztésben és a juh-, kecske-, baromfikisállattenyésztésben. Ahogyan azt az előző két fejezetben kifejtettem, a zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény-termesztésben, valamint a juh-, kecske-, baromfi- és kisállattenyésztésben összesen 128 700 munkavállaló kaphat a Roma Foglalkoztatási Stratégia megvalósítása során munkát. Közülük 99 ezer a roma és 29 700 a nem roma munkavállaló. A tervezés során azt feltételeztük, hogy az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért elfogadott Nemzeti Akciótervet hazánk jelentősen túlteljesíti, és ebben a Roma Foglalkoztatási Stratégiában munkát végző roma és nem roma vezetőknek, szakembereknek és vállalkozóknak nagyon fontos szerepe lesz, ami a Patrónus Szociális Szövetkezeti Rendszer szervezésével valósul meg. Vagyis annál biztosabb alapokon nyugszik a roma foglalkoztatás ügye, minél több lesz a zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény-termesztésből valamint a juh-, kecske-, baromfi- és kisállattenyésztésből származó biotermék.