Lukács Gergely Sándor: Roma Foglalkoztatási Stratégia (Budapest, 2017)

11. Roma foglalkoztatás a bio élelmiszer előállításban

Hozzáteszem: mindez csak abban az esetben válhat valóra, ha komoly tőkeerő áll mögé, ha a többi termelői-feldolgozói-piaci tényezővel kialakítják a szoros, kölcsönös érdekeken alapuló együttműködést. Azt gondolom, hogy a jelentős adófizetői forrásokból létrehozott kereskedőház- hálózat minden feltétellel ren­delkezik ahhoz, hogy egy ilyen nagy horderejű kezdeményezést sikerre vigyen. Ám ehhez rengeteg apró munka, rengeteg szervezés, óriási mennyiségű kitartás és ki nem apadó kreativitás kell. Ha pedig a termelőkkel, feldolgozókkal nem jön létre a kölcsönös érdekeken nyugvó tartós együttműködés, akkor nem lehet arra számítani, hogy az Áldomás valóban áldomás lesz termelőnek, feldolgozó­nak, kereskedőnek és legfőképpen a fogyasztónak, itthon és külföldön egyaránt. Különösen a hazai biotermelés felfuttatásában játszhat áldásos szerepet az Ál­domás. Ha mindezek teljesülnek, akkor a Roma Foglalkoztatási Stratégia bio­termesztés, juh-, kecske-, baromfi- és kisállattenyésztés termékeire is számíthat az Áldomás. Roma foglalkoztatás a bio­zöldség-, gyógynövénytermesztésben és a juh-, kecske-, baromfi­­kisállattenyésztésben. Ahogyan azt az előző két fejezetben kifejtettem, a zöldség-, gyümölcs-, gyógy­növény-termesztésben, valamint a juh-, kecske-, baromfi- és kisállattenyésztés­ben összesen 128 700 munkavállaló kaphat a Roma Foglalkoztatási Stratégia megvalósítása során munkát. Közülük 99 ezer a roma és 29 700 a nem roma munkavállaló. A tervezés során azt feltételeztük, hogy az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért elfogadott Nemzeti Akciótervet hazánk jelentősen túlteljesíti, és ebben a Roma Foglalkoztatási Stratégiában munkát végző roma és nem roma vezetőknek, szakembereknek és vállalkozóknak nagyon fontos szerepe lesz, ami a Patrónus Szociális Szövetkezeti Rendszer szervezésével valósul meg. Vagyis annál biztosabb alapokon nyugszik a roma foglalkoztatás ügye, minél több lesz a zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény-termesztésből valamint a juh-, kecske-, ba­romfi- és kisállattenyésztésből származó biotermék.

Next