Lukács Gergely Sándor: Roma Foglalkoztatási Stratégia (Budapest, 2017)

11. Roma foglalkoztatás a bio élelmiszer előállításban

Ökominőségben a legegyszerűbben a szántóföldi növények termeszthetők. A zöldség-gyümölcs ökológiai termesztése a magas élő munkaigény, valamint a többféle potenciális kártevő miatt kockázatosabb és költségesebb. A gabona­félék, olajos növények, takarmánynövények nagy volumenben, egyszerűen szállíthatók, sok integrátor szervezet foglalkozik termeltetésükkel és nagyke­reskedelmükkel. A bonyolultabb term­esztési technológia, nagyobb kockázat mellett az értéke­sítési nehézségek is visszatartják a hazai termelőket a bio zöldség-gyümölcs ter­mesztéstől. Az ezekhez a termékekhez szükséges raktározási, logisztikai eszközök hiányosak, kevés a feldolgozókapacitás, ezért főleg azok foglalkoznak ezzel, akik a hazai piacra termelnek, melynek felvevőképessége egyelőre nagyon kicsi. Az ökológiai állattartás volumene mindig nagyon alacsony volt, az állatsű­rűség a lehetséges 2 nagyállat egység (NÁE) mértékkel szemben csak 0,2 körül alakult még a legjobb években is. A biodinamikus („Demeter” által minősített) gazdaságoknál - Magyarországon összes területük 2012-ben mintegy 7500 ha - az állattartás kötelező, és az állatsűrűségnek a 0,2 NAE-et el kell érnie. A kellő állatsűrűség hiányában talajaink humusztartalma tovább csökken és a „talaj - áru- és takarmánynövény - állat - trágya - talaj” körforgást és egyensúlyt nem lehet kialakítani. Emiatt a biogazdaságok trágyaellátottsága - mivel ezt az EU biorendeletek lehetővé teszik - továbbra is a konvencionális, de nem iparszerű állattartástól függ. Az ökológiai állatállomány alakulását a következő ábrán mutatom be. 1 Megnevezés 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2 Mezőgazdasági termelők száma, darab 1 444 1 429 1 617 1 574 1 436 1 560 3 Ökológiai gazdálkodásba bevont terület, hektár 116 293 116 849 140 292 127 605 124 428 130 633 3/1 3.-ból átállási terület 12 276 14 218 29 376 30 021 22 604 24 330 3/2 3.-ból ökológiai terület 103 709 102 631 110 916 97 584 101 824 106 303 15. táblázat. Biogazdálkodás jellemzői 2007-2012

Next