Németh András - Vincze Beatrix: Továbbélő utópiák - magyar életreform-törekvések és nemzetközi recepciós hatások - Neveléstudomány-történeti tanulmányok (Budapest, 2017)

Balog Beáta: Életreformelemek megjelenése az 19250-1930-as években a Magyar Lányok című folyóiratban

Tematikus elemzés ÉTKEZÉSI REFORM A 20. század elején kibontakozó életreform-mozgalom alapja a hétköznapi életet kellemessé, egészségessé, természetessé tevő megnyilvánulásai, melyek szerves részét képezi a vege­táriánus étkezés, biogazdálkodás és a reformkonyha (Németh és Pirka, 2013). A reformkonyha alapja, hogy étkezzünk vál­tozatosan, ne ragadjunk le kizárólag néhány ételnél, ismer­kedjünk meg minél több ízzel. A szerkesztő, Tutsek Anna a lehetőségekhez képest igyekezett minél több olcsó ételt kínálni az olvasónak a minden számban közölt Katóka a kony­hában című rovattal. A reformkonyhára jellemző elkészítési módok és hozzávalók (például az éghajlatunkon őshonos ga­bonák, zöldségek, gyümölcsök, magvak, fűszer- és gyógynö­vények preferálása - Szente-Kálmán, Sine anno) nem jelen­nek meg a receptekben. A hagyományos, addig megszokott eljárások érvényesültek a gasztronómiában, mint például a tejtermékek használata, amely a reformkonyha szerint nem kedvező az emberi szervezet számára­­ a nagyüzemi álllattar­­tásban jelen lévő méreganyag-felhalmozódás miatt (Szen­te­ Kálmán, Sine anno). A Katóka a konyhában című rész recepteket közöl a fiatal olvasók számára egy Katóka nevű lány történetein keresz­tül, akit nagymamája tanít a konyhaművészet rejtelmeinek felfedezésére és elsajátítására. Rendkívül hasznos része ez a rovatnak, mivel egyszerűen, érthetően ír le számos receptet a fiatal lányok számára, amelyeket ma is elkészíthetünk. Pél­dául az 1920. január 15-i számban Katóka a barátainak sorol fel ünnepi (karácsonyi, szilveszteri) ételt, receptet, melyből az olvasó az adott időszakban, de még ma is meríthet ötlete­ket (Tutsek, 1920. 22-23). A receptek nem a vegetarianizmust­ó.

Next