Fehér Béla - Gálffy Zsuzsanna: Kakastaréj. Írások a magyar konyháról - Culinaria Hungarica (Budapest, 2022)

„Egyetértünk azokkal, akik szerint a ma­gyar konyhát csakis a magyar konyhán keresztül lehet megváltani, vagyis ne csak a világkonyha terén törjünk babérokra. Nyúljunk vissza hagyományainkért, őrizzük, ahogy teszik például a spanyolok, a franciák. Tegyük az asztalra mindazt, ami a miénk, ami csak itt létezik. Azokkal egyetlen más ország se tud versenyezni.” Fehér Béla „Ki tud mondani híres 19-20. századi szakácsokat? És olyat, aki nem irt szakács­­könyvet, vagy nem találta ki a Marchal­­májat? Dobos C. József [a dobostorta atyja]... olyan szakácsok életútját eleveníti fel, akik mára teljesen a feledés homályá­ba merültek, így azt sem tudjuk, éltek-e, vagy Dobos fantáziájának szüleményei. Esetleg létező konyhaművészek alakja köré költött regényes életutat a mester? Nézzük meg, kik voltak ők, azután eldönt­hetjük, higgyünk-e Dobosnak!” Gálffy Zsuzsanna kocska ive­ni

Next