Murányi Zita: Freedom (Budapest, 2022)

IV. - Az út

szárnyban helyt kapott, faburkolatú kantinban költi el mindennapi betevőjét. Igaz, át is lehet menni. Napi ezer forintért te is meleg kosztot tud­hatsz a bendődben. Már amikor meleg a meleg. Egy héten kétszer biztos saláta van az étlapon. De találhatsz fogadra valót a büfékínálatban is: roskadásig pakolt kiflik, teljes kiőrlésű szendvics­falatkák kínálják maguk. A biogazdálkodással kar­öltve itt nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra. Kivétel a hamisíthatatlan, agyon­cukrozott, dán péksüteményeket, lásd a világ leg­finomabb­jaként számontartott fahéjas csigát, a kanelsnegle-t, lényegében töméntelen vaj és cukor keveréke, a darazsak is odáig vannak érte, így a pékségek megközelítése szinte lehetetetlen küldetés, belépés után már a zümmögés hallatán menekülök. Aztán gyümölcs gyümölcs hátán, mint az édenkertben, még a vasútállomáson is megve­­heted az aznapit, és szomjcsillapítónak nektár he­lyett zéró kóla. Az oktatás 11.25-kor kezdődik újra. Délután fél kettőig nyomjuk a billentyűzetet. Rosszabb eset­ben hallgatunk. Jegyzetelni csak elvétve szoktunk. Úgyis benne van a tankönyvben. Majd megtanul­játok. Ján kifejezetten optimista. Az indiaiak az első, délelőtti órákra rendre kinn rekednek. Felesleges kilincselni, a trillás létére is mogorváján kulcsra zárja a termet. Majd a szünet­ben csatlakoznak — mondja lemondóan. Vagy ma­ 137

Next