Törő István: A gazda kezével - a gazda szemével. Tanácsok kiskerttulajdonosoknak, zöldség-gyümölcs termesztőknek (Budapest, 2009)

1. Zöldségnövények termesztése

1.3. Hüvelyes zöldségfélék Borsó (zöldborsó), mint tavaszi vitaminbomba Hüvelyeseknek nevezzük azokat a zöldségféléket, amelyeknek pillangós virágjukból hosszú, sokszor görbe kardhüvelyre emlékeztető termésük van. Kifejtve zölden, vagy megérve száraz termését főzelékként fogyasztjuk el. A hüvelyesek közül a legismertebb a zöldborsó. A legkorábban vethető és termő zöldségféle. Termesztése a következőképpen történik: Az ősszel felásott földet tavasz­­szal átpuhítjuk, elgereblyézzük. Optimális vetési időpontja március eleje. Ha korábban köszönt be a tavasz, akkor már február közepén is elvet­hetjük. Ennek feltétele, hogy ősszel felássuk a kertet. A téli csapadék után könnyen és hamar kikel, jól tűri a hűvöset, még az enyhébb fagyoknak is ellenáll. A mi viszonyaink között két fajtáját használjuk a velőborsót és a kifejtőborsót. Mindkét fajta bőtermő, sok vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik. Elterjedt a cukorborsó termesztése is. Vetése: A felgereblyézett talajba hosszú, egyenes barázdát alakítunk ki ültetőfával vagy léccel, amelybe 3-5 centiméteres távolságra földbe nyom­kodjuk a magvakat. Ez fontos, hogy a madarak ne szedhessék ki. Majd a barázdákat behúzzuk, szükség szerint megöntözzük. Sortávolsága 40 cm. Ha nagy szárazság van a vetési időszakban, a kelés meggyorsítása érde­kében vetés előtt egy órára célszerű vízbe beáztatni a vetőmagokat, így néhány nappal előbb csíráznak ki. 3. ábra. Borsó vetése 12

Next