Törő István: A gazda kezével - a gazda szemével. Tanácsok kiskerttulajdonosoknak, zöldség-gyümölcs termesztőknek (Budapest, 2009)

1. Zöldségnövények termesztése

A tenyészidő alatt több alkalommal megkapáljuk, eltávolítjuk a gyomo­kat. Komolyabb növényvédelmet nem igényel. Csapadékosabb tavaszon nagy zöldtömeget növeszt, magasra növő ágai hajlamosak a megdőlésre. Ilyenkor tanácsos az indák átforgatása, hogy a lehúzó, már alaposan nö­vekvő hüvelyek be ne rohadjanak. Jómagam velőborsót szoktam vetni, a mi viszonyaink között ez a leg­megbízhatóbb. Mindezek mellett bőséges fajtakínálat található a vetőmag­boltokban. Ha sárgaborsót vagy vetőmagot is akarunk termeszteni, célszerű a te­nyészidő alatt néhányszor gomba- és rovarölő szerekkel megpermetezni. Betegsége a fenésedés, de ismertebb a zsizsik. A borsót, ha valakinek nagyobb területe is van, bokorba is vetheti. Szaka­szosan, kéthetenként, így a folyamatos ellátást biztosítani lehet. Megjegyzem, hogy a borsó tipikusan az a konyhakerti növény, amely hűvösebb, csapadékosabb tavaszon, meleg nyárelőn képes a legtöbb, leg­jobb minőségű termést hozni. Ha őszre akarunk zöldborsót, legkésőbb augusztus közepéig el kell vetni. Kitartó öntözéssel is legfeljebb csak „kóstolónyi” mennyiséget gyűjthetünk be a tavaszi terméshez képest. Ismertebb fajták, melyeket szívesen ajánlok a kiskerttulajdonosoknak: Újmajori korai, középkorai, Budai Gyöngy, Rajnai törpe, Bella, Regina. Bab (zöldbab), a nyár tápláló zöldsége A hüvelyes növények egyik legértékesebb zöldségféléje a bab. Különösen magas a tápértéke, vitaminokban, ásványi sókban gazdag. A szárazbab В-vitaminjaival a fejlődő szervezet egyik legfontosabb tápláléka. Hazánk­ban szinte minden vidéken megterem, s a legkülönfélébb módon ter­mesztik. A házi kiskertekben elsősorban a bokorbabot és a támasztórend­szerre vagy a kerítésre futtatott zöldbabot termesztik. A táplálkozási láncban a babnak kimagasló szerepe van, s már elődeink is előszeretettel iktatták be a heti étrendbe, akár többször is. (Gyerekkoromban anyám he­tente megfőzte, jelezve, hogy igazán akkor erősödünk meg, ha sok babot eszünk.) A jó termés érdekében fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Ha­zánkban elsősorban a fehér vagy sárga hüvelyű zöldbabok terjedtek el: Budai, Debreceni fajták mellett a Kinghorn, Lada, Oxy Amidor, Charocy stb. 13

Next