Törő István: A gazda kezével - a gazda szemével. Tanácsok kiskerttulajdonosoknak, zöldség-gyümölcs termesztőknek (Budapest, 2009)
1. Zöldségnövények termesztése
A tenyészidő alatt több alkalommal megkapáljuk, eltávolítjuk a gyomokat. Komolyabb növényvédelmet nem igényel. Csapadékosabb tavaszon nagy zöldtömeget növeszt, magasra növő ágai hajlamosak a megdőlésre. Ilyenkor tanácsos az indák átforgatása, hogy a lehúzó, már alaposan növekvő hüvelyek be ne rohadjanak. Jómagam velőborsót szoktam vetni, a mi viszonyaink között ez a legmegbízhatóbb. Mindezek mellett bőséges fajtakínálat található a vetőmagboltokban. Ha sárgaborsót vagy vetőmagot is akarunk termeszteni, célszerű a tenyészidő alatt néhányszor gomba- és rovarölő szerekkel megpermetezni. Betegsége a fenésedés, de ismertebb a zsizsik. A borsót, ha valakinek nagyobb területe is van, bokorba is vetheti. Szakaszosan, kéthetenként, így a folyamatos ellátást biztosítani lehet. Megjegyzem, hogy a borsó tipikusan az a konyhakerti növény, amely hűvösebb, csapadékosabb tavaszon, meleg nyárelőn képes a legtöbb, legjobb minőségű termést hozni. Ha őszre akarunk zöldborsót, legkésőbb augusztus közepéig el kell vetni. Kitartó öntözéssel is legfeljebb csak „kóstolónyi” mennyiséget gyűjthetünk be a tavaszi terméshez képest. Ismertebb fajták, melyeket szívesen ajánlok a kiskerttulajdonosoknak: Újmajori korai, középkorai, Budai Gyöngy, Rajnai törpe, Bella, Regina. Bab (zöldbab), a nyár tápláló zöldsége A hüvelyes növények egyik legértékesebb zöldségféléje a bab. Különösen magas a tápértéke, vitaminokban, ásványi sókban gazdag. A szárazbab В-vitaminjaival a fejlődő szervezet egyik legfontosabb tápláléka. Hazánkban szinte minden vidéken megterem, s a legkülönfélébb módon termesztik. A házi kiskertekben elsősorban a bokorbabot és a támasztórendszerre vagy a kerítésre futtatott zöldbabot termesztik. A táplálkozási láncban a babnak kimagasló szerepe van, s már elődeink is előszeretettel iktatták be a heti étrendbe, akár többször is. (Gyerekkoromban anyám hetente megfőzte, jelezve, hogy igazán akkor erősödünk meg, ha sok babot eszünk.) A jó termés érdekében fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Hazánkban elsősorban a fehér vagy sárga hüvelyű zöldbabok terjedtek el: Budai, Debreceni fajták mellett a Kinghorn, Lada, Oxy Amidor, Charocy stb. 13