Böő István: A szarvasmarhatartás gyakorlata 1. (Budapest, 2005)

Előszó

Előszó A gyakorlatban jól hasznosítható, új típusú könyvet szeretnék az Ön kezébe adni. Mire gondolok? Nem követem a szak- és ismeretterjesztő könyvek eddig megszokott alap­szerkezetét: a századokra visszatekintő történeti áttekintést, a szarvasmarha ­­tenyésztés világgazdasági és hazai jelentőségének, hasznosságának, a termékek piaci helyzetének leíráeát, mindezek kapcsán a téma fontosságának bizonyga­­tását, majd a tartás, szaporítás, tenyésztés, takarmányozás, állategészségügy stb. külön-külön fejezetekben történő ismertetését. Nem azért, mert nem tisztelem a hagyományokat és mindenáron formabontó akarok lenni! Egyszerűen a tények és a tények okozta szükségszerűség késztet erre! Mire ez a könyv megjelenik, az Európai Unió egyik tagországa vagyunk! Már most is egyértelmű, hogy az állati eredetű élelmiszerek, így a tej és a marhahús előállításában azok tudnak „talpon maradni”, akik költségtakarékos termelés mellett a fizetőképes piacokon keresett minőséget állítják elő, de most már nem alkalomszerűen, hanem megfelelő mennyiségben, folyamatosan és az „óltól az asztalig” ellenőrizhetően! Az élelmiszerek legfontosabb minőségi kritériumává az élelmiszerbiztonság lé­pett elő. A tej és a hús jó beltartalmi értéke, megjelenése (csomagolása), a megbíz­ható állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai háttér ma már nemcsak a feldolgozás és a forgalmazás, hanem a termelés területén is pusztán csak belépők a piacokra! Ennél is több kell! Világszerte - de különösen Európában - növekszik az igény arra is, hogy az állati termékek előállítása környezetbarát, de legalábbis környezetkímélő legyen és - nemcsak divatból - az állatvédelem követelményeinek is megfeleljen! Élelmiszerbiztonság, minőség, ökológia, állatvédelem, biotermék - valljuk be, ezek az Európai Unióban felértékelődő fogalmak, főként azok gyakorlatban történő érvényesítése megkívánja, hogy helyes értelmezésükkel foglalkozzunk, hiszen némelyiknek még az értelmezése sem egységes. Az állatvédelmet pl. so­kan kizárólag érzelmi kategóriaként kezelik és az állatszeretettel azonosítják, a kedvtelésből tartott vagy hobby-állatok jogaihoz sorolják, a gazdasági haszon­állatokra csak akkor gondolnak, amikor azokat a média egy-egy felháborító eset kapcsán eszükbejuttatja. Az elhivatott állatvédő sem tudja elképzelni, hogy öko­lógiája nemcsak a pusztán legelő gulyának, de egy szakosított szarvasmarha­5

Next