Kerek Zoltán - Marselek Sándor: A vidékfejlesztés gyakorlata, lehetőségek, intézkedések (Budapest, 2009)

1. Helyzetértékelés - 1.2. A mezőgazdaság, erdő- és vadgazdálkodás, élelmiszertermelés jellemzői

ségéhez (tőszám, beállottság), valamint a károsító szervezetek (gyomborí­­tottság, fertőzöttség), az időjárás változása (fertőzés dinamikája) ismereté­ben történik az eltérő táblarészeknek megfelelően a célzott kezelés. Ez olyan technikai hátteret igényel, amit csak meghatározott gazdasági fejlettség (tő­ke és méret) mellett lehet megvalósítani. A precíziós gazdálkodásra való átállás megtérülése 8-10 évre tehető, ami a mai magyar körülmények között megkérdőjelezi a megtérülést (TAKÁCSNÉ, 2003). Ez a gazdálkodás igényli az állami szerepvállalást nem, vagy nehezen számszerűsíthető előnyei miatt. Egyre inkább teret nyer hazánkban az ökológiai gazdálkodás, amely a mezőgazdaság dinamikusan fejlődő területe. Az ország mezőgazdasági te­rületének több mint 2%-án folyt 2007-ben ökológiai gazdálkodás, ahol a termelők mellőzik a környezetre és egészségre veszélyes anyagokat, tech­nológiákat (pl. műtrágyázás, gyomirtó szerek, génmanipuláció, ionizációs besugárzás, hormonkezelés). A hazai mezőgazdasági üzemek egy részének jó lehetőséget nyújt az in­tegrált vagy az ökológiai gazdálkodás bevezetése. Ennek során törekednünk kell a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítésére. Az iparszerű és kör­nyezetkárosító mezőgazdaság alternatívája az ökológiai gazdálkodás. Nap­jainkban leginkább az „integrált termelés” gyakorlatát tekinthetjük fő irány­zatnak, amely azonban nem zárja ki a biotermesztést. Valószínű, hogy a két irányzat hosszú távon összetart és felváltja a na­gyon termelékeny és hatékony, de környezetszennyező iparszerű mezőgaz­dasági termelési módot. Az ökológiai termékek piaca még kicsi, de minden országban dinamikus növekedést mutat. Szakértők szerint rövidesen akár 5- 10%-os részesedést is elérhet az Európai Unióban. A biotermesztés kezdetei az 1970-es évekre vezethetők vissza. Mára szerepe jelentősen felértékelődött, hiszen világszerte a figyelem középpont­jába került a környezetvédelem, a minőségi termék-előállítás, a fogyasztó és a termelő egészségvédelme. Ez a gazdálkodási mód - átmenetileg - túlélési esélyt nyújt a piaci ver­senyben lemaradó kisgazdaságok számára úgy, hogy a termelést nem növeli, a környezetet kevésbé terheli, és termékei egy sajátos minőségre irányuló keresletet elégítenek ki (ABAYNÉ et al., 2002). Az ökológiai gazdálkodási célprogram az ökológiai növénytermesztést és állattartást folytató gazdálkodóknak, illetve az arra átállni szándékozók­nak nyújt támogatást. A támogatások a különböző művelési ágak (szántó­földi, gyep, zöldség, szőlő, gyümölcs), illetve állatfajok szerint eltérőek le­hetnek. A biogazdálkodásra vonatkozó EU (2092/91. rendelet) szabályok betartását feltételezi a program. 47

Next