Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)

Székelyhídi Tamás: Minőségbiztosítás

A hagyományos szabadtartású baromfihús-termelési program és az ellenőrzés speciális előírásai A szabadtartásos baromfitermelés legfontosabb előírásai alapján is látható, hogy a szigorú megkötések miatt ez a baromfitermelési rendszer alapvetően tér el a ma megszokott nagyüzemi, intenzív és integrált rendszerektől. Ugyanakkor, bár sok elemében hasonlít az organikus termék-előállításra, annál sok szempontból szigo­rúbb és részletesebben szabályozott. A szabadtartásos baromfihús-előállítás országonként változó, de ma már nem el­hanyagolható piaci szegmenset jelent a nyugat-európai országokban. Ennek is kö­szönhető, hogy az EU már részletesen szabályozta a szabadtartásos baromfi termék­előállítás feltételeit, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv egy az egyben átvett. A lehetőségeket felismerve került sor, a szabadtartásos baromfitermelés na­gyobb volumenű indítását megelőzően, a termelők összefogását elősegítő, a speciá­lis termelési rendszer előírásait megfogalmazó Magyar Szabadtartásos Baromfiter­melők Szövetségének megalakítására. A termékpálya szereplőinek tevékenységét összehangoló, érdekvédelmét ellátó Szövetség megfogalmazta a termelés speciális előírásait, kialakította az ellenőrzési rendszerét. A Baromfi-Coop Kft. amely a program magyarországi indításában és meghonosításában úttörő szerepet játszott, az általa kialakított és bejegyzett Red Master védjegy használati jogát átengedte a Magyar Szabadtartásos Baromfitermelők Szövetségének, amely ezt a tagok által előállított, az új rendszernek megfelelő termékek védjegyeként használja. Az MSZBSZ alapszabály rendelkezett a minőségbiztosítás és ellenőrzés szempontjait meghatározó és ellenőrző Minősítő Bizottság felállításáról, amelynek feladata a speciális szempontok megfogalmazása és azok érvényesítésének ellenőrzése. A nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően a minőség-ellenőrzést független (terme­lőktől, feldolgozóktól és kereskedőktől) szervezetre bízzák, amely rendelkezik az EU és a magyar hatóságok által előírt szakmai feltételekkel, szervezettel és megfe­lel a szigorú feltételeknek. AZ MSZBSZ, illetve a Minősítő Bizottság feladata volt a hagyományos szabad­tartásos baromfitermelési program szakmai feladatainak előkészítése, a program előírásainak kidolgozása és a minőség-ellenőrzési rendszer kialakítása és ezek kar­bantartása. A minőség-ellenőrzési rendszer előírásait a MSZBSZ Minősítő Bizott­sága hagyja jóvá, és abban csak e szervezet jóváhagyásával lehet módosítást végre­hajtani. A hagyományos baromfi feldolgozása A program keretében csak az élelmiszer-egészségügyi előírásoknak és elvárások­nak maradéktalanul megfelelő alapanyag dolgozható fel. Ennek értelmében a fel­dolgozásra kerülő alapanyagnak mentesnek kell lennie minden maradványanyagtól, szennyeződéstől és mikrobiológiai ártalomtól, amely állapot fenntartásáról a feldol­gozás, továbbfeldolgozás, értékesítés során is gondoskodni kell. A feldolgozásra kerülő alapanyagnak, minden hatósági előírásnak megfelelő igazolással is rendel­keznie kell, a minősítő szervezet tanúsítványán kívül. Bár a fogyasztók és a hatóságok nem lépnek fel különleges elvárásokkal a termék táplálkozási értékével kapcsolatban, a termékek nem rendelkezhetnek negatív táp­299

Next