Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)
Székelyhídi Tamás: Minőségbiztosítás
A hagyományos szabadtartású baromfihús-termelési program és az ellenőrzés speciális előírásai A szabadtartásos baromfitermelés legfontosabb előírásai alapján is látható, hogy a szigorú megkötések miatt ez a baromfitermelési rendszer alapvetően tér el a ma megszokott nagyüzemi, intenzív és integrált rendszerektől. Ugyanakkor, bár sok elemében hasonlít az organikus termék-előállításra, annál sok szempontból szigorúbb és részletesebben szabályozott. A szabadtartásos baromfihús-előállítás országonként változó, de ma már nem elhanyagolható piaci szegmenset jelent a nyugat-európai országokban. Ennek is köszönhető, hogy az EU már részletesen szabályozta a szabadtartásos baromfi termékelőállítás feltételeit, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv egy az egyben átvett. A lehetőségeket felismerve került sor, a szabadtartásos baromfitermelés nagyobb volumenű indítását megelőzően, a termelők összefogását elősegítő, a speciális termelési rendszer előírásait megfogalmazó Magyar Szabadtartásos Baromfitermelők Szövetségének megalakítására. A termékpálya szereplőinek tevékenységét összehangoló, érdekvédelmét ellátó Szövetség megfogalmazta a termelés speciális előírásait, kialakította az ellenőrzési rendszerét. A Baromfi-Coop Kft. amely a program magyarországi indításában és meghonosításában úttörő szerepet játszott, az általa kialakított és bejegyzett Red Master védjegy használati jogát átengedte a Magyar Szabadtartásos Baromfitermelők Szövetségének, amely ezt a tagok által előállított, az új rendszernek megfelelő termékek védjegyeként használja. Az MSZBSZ alapszabály rendelkezett a minőségbiztosítás és ellenőrzés szempontjait meghatározó és ellenőrző Minősítő Bizottság felállításáról, amelynek feladata a speciális szempontok megfogalmazása és azok érvényesítésének ellenőrzése. A nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően a minőség-ellenőrzést független (termelőktől, feldolgozóktól és kereskedőktől) szervezetre bízzák, amely rendelkezik az EU és a magyar hatóságok által előírt szakmai feltételekkel, szervezettel és megfelel a szigorú feltételeknek. AZ MSZBSZ, illetve a Minősítő Bizottság feladata volt a hagyományos szabadtartásos baromfitermelési program szakmai feladatainak előkészítése, a program előírásainak kidolgozása és a minőség-ellenőrzési rendszer kialakítása és ezek karbantartása. A minőség-ellenőrzési rendszer előírásait a MSZBSZ Minősítő Bizottsága hagyja jóvá, és abban csak e szervezet jóváhagyásával lehet módosítást végrehajtani. A hagyományos baromfi feldolgozása A program keretében csak az élelmiszer-egészségügyi előírásoknak és elvárásoknak maradéktalanul megfelelő alapanyag dolgozható fel. Ennek értelmében a feldolgozásra kerülő alapanyagnak mentesnek kell lennie minden maradványanyagtól, szennyeződéstől és mikrobiológiai ártalomtól, amely állapot fenntartásáról a feldolgozás, továbbfeldolgozás, értékesítés során is gondoskodni kell. A feldolgozásra kerülő alapanyagnak, minden hatósági előírásnak megfelelő igazolással is rendelkeznie kell, a minősítő szervezet tanúsítványán kívül. Bár a fogyasztók és a hatóságok nem lépnek fel különleges elvárásokkal a termék táplálkozási értékével kapcsolatban, a termékek nem rendelkezhetnek negatív táp299