Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)

Székelyhídi Tamás: Minőségbiztosítás

Az ökoélelmiszerek minősítése csak komplex módon, az előállítási, feldolgozá­si, csomagolási, értékesítési feltételek, és körülmények szigorú ellenőrzése révén valósulhat meg. Az ökotermékek minősítése a következők szerint történik: • 1987. óta létezik az ökogazdálkodásra vonatkozó termesztési előírásrendszer, amelyet a Biokultúra Egyesület az IFOAM ajánlásai és az Európai Unió 2092/91. rendelete alapján a magyar sajátosságok figyelembevételével dolgo­zott ki. • A Biokontroll Hungária Kht. egy független (politikai, szakmai és kereskedel­mi érdekektől mentes) ellenőrző szervezet, önálló ellenőrökkel, akik a termesz­tési folyamatot ellenőrzik, az előírásrendszer követelményeinek megfelelően. • Végül a minősítő szervezet (amelynek az elfogulatlanságot megkérdőjelező mindenféle tevékenységtől és érdekeltségtől függetlennek kell lennie), a kü­lönféle feltételeket megvizsgálva eldönti, hogy a kérdéses terület, termelési egység, illetve a termék megfelel-e a biotermékekre vonatkozó előírásoknak. Amennyiben igen, akkor kiállítja az erről szóló tanúsítványt. Az ellenőrzését és a minősítésért a szervezetek díjazást kémek, ami az értékesített termék árá­nak mintegy 2%-a. A Biokontroll Hungária Kht. által végzett ellenőrzés és minősítés kiterjed a szán­tóföldi és kertészeti növénytermesztésre, az állattartásra, ezek végtermékeire és az élelmiszer-feldolgozás területére is. A Biokultúra Egyesület Szakmai Bizottsága minősíti az ökogazdálkodáshoz ajánlott anyagokat és termékeket (növényvédő sze­reket, talajjavító anyagokat stb.). Az ellenőrzés eredményét jegyzőkönyvben rögzí­tik, kiadják a minősítő tanúsítványt, a védjegyet. Az 1999-ig működő rendszer legnagyobb problémája az volt, hogy hazai jogsza­bály hiányában a belföldi piacon nem volt lehetőség a szabályok megszegőivel, a hamisítókkal szemben jogi eljárás keretében fellépni. A hazai ökorendelet megjelenése lehetővé teszi más ellenőrző szervezetek pia­con való megjelenését is, ami a verseny erősödését jelenti. Az integrált növényvédelem fogalma és gyakorlati alkalmazása (Balázs Klára 1998) Amikor az 1970-es évek közepén gyakorlattá vált az ellenőrzött, irányított, oksze­rű védekezés (területenként, országonként más-más elnevezést részesítenek előny­ben ugyanarra a fogalomra), az IOBC/WPRS munkacsoportjainak tevékeny közre­működésével, a megelőző 15-20 év kutató, fejlesztő és szaktanácsadói munka ered­ményei, a gazdag ismeretanyag és a tapasztalatok birtokában már lehetőség nyílt az embert és környezetét legkevésbé veszélyeztető integrált növényvédelem (Integrated Pest Management - IPM) megvalósítására. Az integrált növényvédelem célja az önmérsékleten alapuló, a minőséget előtér­be állító, ökológiai szempontból optimalizált növényvédelem, amelyben egyre ke­vesebb természetidegen anyag kerül felhasználásra. 308

Next