Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)

Juhász Anikó - Székelyhidi Tamás: Alternatív termékek marketingje és értékesítése

vásárlására kötött szerződést, amely évente megközelítőleg 650 tonna késztermék előállítását teszi majd lehetővé. A Stolle egyelőre csupán egy gazdasággal szerző­dött, amellyel az első, 20 ezer darab baromfit eredményező ciklust sikeresen befe­jezte, az óvatosabb, folyamatos fejlesztés mellett döntött, azonban a csirke mellett szabadtartásos pulykatermékek előállítását is megkezdte.(Dunn, 2000) Ezek a kezdeményezések a francia Label Rouge termékek piaci részesedéséhez képest talán jelentéktelennek is tűnhetnek, azonban jól mutatják azt a felismerést, hogy az alternatív baromfitermékek előállítása komoly piaci lehetőségeket jelenthet a hagyományos baromfi-feldolgozóipar számára is. Hiszen Németország két legna­gyobb gyártójának belépését ebbe az eddig marginálisnak tartott piaci szegmensbe nyilvánvalóan alapos piackutató munka előzte meg. Az így előállított, szabadtartású baromfiból készült termékek megkülönböztetett csomagolásban és címkézéssel kerülnek a fogyasztókhoz. Az egyik feldolgozó egy, a másik is mindössze 21 gazdasággal kötött termeltetési szerződést, csupán olya­nokkal, amelyek képesek és hajlandóak voltak az eltérő tartási körülmények bizto­sítására. A tartáshoz használt fajta Franciaországból származik, speciális génállo­mánya biztosítja a nagyobb tűrőképességet és a szabadtartásban is hatékony növe­kedést. A hazai organikus termék-előállítás helyzete A hazai organikus gazdálkodás helyzete a számok tükrében Magyarországon - a világ más országaihoz hasonlóan - az elmúlt évtizedben dina­mikusan nőtt a biogazdálkodással művelt terület, és az ilyen módon gazdálkodó szervezeti egységek száma. 2002-ben már több mint 103 ezer hektáron (ez mező­­gazdasági területünk több mint I százaléka), csaknem 1000 gazdaságban folyt biotermelés. A NAKP célkitűzései szerint 2006-ra már 300 ezer hektár ökológiai művelés alatt álló terület lenne az országban. ha 120000 100000 80000 60000 40000 20000 0 1200 1000 800 Q.i 600 g. 400 200 0 Ellenőrzött • Vállalkozások 54. ábra. Ökológiai gazdálkodást folytató ellenőrzött vállalkozások Forrás: Biokontroll Hungária Kht. 363

Next