Juhász Csaba és Zsembeli József (szerk.): Az Európai Unió mezőgazdasága Hasznos információk fiataloknak (Budapest, 2005)
I. Európa mezőgazdasága
Szállítás A mezőgazdasági termékeket általában nem az előállítás helyén használják fel, így szállítani kell azokat. Szállítani kell a friss árut, a fagyasztott árut, az állatokat és egy sor más dolgot. A szállítás módja függ a szállítandó árutól és a távolságtól. Nézzük, hogyan szervezik meg a szállítást! Szállítás régen és ma Tejszállítás A múltban a farmerek a tejet a farmon adták el. A vevők minden este elmentek a tejet árusító farmokra és megvásárolták a szükséges mennyiségű tejet. Manapság hűtőtartályos teherautók járják végig a farmokat és gyűjtik be a tejet, majd a feldolgozás helyére szállítják azt. A tejfeldolgozó üzemekben, hatalmas tartályokban tárolják a tejet, ami a feldolgozás után kerül az üzletekbe. Állatok szállítása Régebben az állattartó farmerek maguk vitték el az értékesítésre szánt állatokat a piacra, vásárokra. Manapság a szakosodás miatt a legtöbbször a fiatal állatok igen hosszú utat tesznek meg a születésük helyétől a felnövekedésük (hizlalásuk) helyéig: előfordul, hogy az Írországban napvilágot látott borjú hizlalásra Olaszországba kerül. Ilyen hosszú ideig tartó szállítás esetén a szállítmányozó cégnek szigorú előírásokat kell betartania: a szállító kamionnak gyakorta meg kell állni, az állatokat pedig meg etetni és itatni. A megfelelő szállítási mód kiválasztása A friss árukat nem szabad sokáig szállítani: a virágoknak, gyümölcsöknek, zöldségeknek maximum egy napon belül a célországba kell érniük. A húst és a tejet szállítás közben is hűteni kell: erre speciális hűtőkocsikat használnak, amelyek állandó alacsony hőmérsékleten tartják az árut. A szemes termények nem járnak ilyen megkötésekkel: akár egész vonatokat, vagy uszályokat is fel lehet tölteni gabonafélékkel. Hosszabb távra vasúton vagy vízi úton történik a szállítás a legközelebbi kikötőig vagy nagyobb városig, majd onnan teherautókon a malmokba, a felhasználás helyéig. Lábon vagy keréken? A nyaranta dúsfüvű hegyvidéki legelők kihasználása érdekében az állatoknak valamilyen módon fel kell jutniuk oda. Általában a szarvasmarhákat és a juhokat felterelik a legelőre, de ahol van út gyorsabb a teherautóval történő szállítás. A méheket is szállítani szokták, akár nagy távolságokra is: az észak-németországi méhészek Dél- Franciaországba telepítik méheiket, amikor levendulamézet akarnak készíteni. A kaptárakat éjszaka szállítják teherautókkal, vigyázva, hogy a kaptárak között megfelelő legyen a szellőzés. 21