Juhász Csaba és Zsembeli József (szerk.): Az Európai Unió mezőgazdasága Hasznos információk fiataloknak (Budapest, 2005)

I. Európa mezőgazdasága

a takarmányt már nem csak maga az állattartó állította elő, hanem külön erre szako­sodott farmerek is. Az állatok egészségének megóvása érdekében különböző antibio­tikumokkal (gyógyszerekkel) védekeztek a betegségek ellen. Manapság Európa mezőgazdasági termelése olyan mennyiségű élelmiszer előállítá­sára képes, amely elegendő a lakosság ellátására. Sőt az Európai Unióban előállított mezőgazdasági termékek egy része exportra kerül, azaz más országokba adják el azo­kat. Vannak azonban új szempontok is, amelyekhez a farmereknek alkalmazkodniuk kell: csökkenteniük kell a felhasznált műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét. Ezeket a lépéseket a környezetvédelmi megfontolások előtérbe kerülése indokolja: meg kell óvnunk környezetünket, és törődnünk kell az állataink egészségével is. Biogazdálkodás A biogazdálkodás, vagy biológiai gazdálkodás, alapelve, hogy figyelembe kell ven­nünk a természetben meglévő egyensúlyokat. Azoknak a farmereknek, akik biogaz­dálkodást folytatnak, igen szigorú szabályokat kell betartaniuk. íme néhány példa: • Csak természetes anyagokat szabad használni, mesterséges, ipari eredetűt nem. Trágyázáshoz csak szerves trágyát, komposztot, zöldtrágyát. Csak olyan nö­vényvédő szerekkel szabad kezelni a növényeket, amelyek ásványi eredetűek (foszfor, kalcium, szilícium). • A talajt csak sekélyen szabad megművelni, a talajélet megzavarása nélkül. • Tilos az ún. monokultúra (ugyanazon növényfaj vetése egymást követő több éven keresztül), azaz évente változtatni kell az adott területen termesztett növényt (ve­tésváltás). • Tilos gyomirtó szereket használni, a gyomokat csak gépi vagy kézi erővel szabad irtani (mechanikus gyomirtás). Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a biológiai gazdálkodás módszereivel elér­hető termés nagysága elmarad a hagyományos gazdálkodással elérhetőtől. Azok a farmereket, akik hivatalosan is használni akarják a „biotermék” megjelö­lést áruikon, rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, hogy valóban betartják-e a termék előállítása során a biogazdálkodásra vonatkozó szabályokat. Amennyiben árujuk megfelel a követelményeknek, megjelölhetik azt a biogazdálkodás emblémájával. Ezt az emblémát 2000 márciusában vezették be, és olyan termékeket jelöl, amelye­ket az Európai Unió valamelyik országában a biológiai gazdálkodás követelményei­nek betartásával állítottak elő. 20

Next