Csapó János: A táplálékok kémiai összetétele - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

4 7.4. Pirrolszínezékek 47 7.5. Egyéb természetes színezékek 48 8. íz- és aromaanyagok 49 8.1. ízanyagok 49 8.2. Aromaanyagok 50 9. Egyéb szerves vegyületek az élelmiszerekben 53 9.1. Alkoholok 53 9.2. Fenolok, fenol-éterek, fenol-alkoholok 54 9.3. Oxovegyületek 55 9.4. Szerves savak és származékaik 56 9.5. Illóolajok 58 9.6. Alkaloidok 59 10. Az élelmiszer-előállítás szempontjából legfontosabb enzimek 62 10.1. Oxidoreduktázok 62 10.2. Transzferázok 64 10.3. Hidrolázok 65 10.4. Liázok 68 10.5. Izomerázok 69 10.6. Ligázok (szintetázok) 69 11. Az élelmiszerben található adalékanyagok 70 11.1. Tartósítószerek 70 11.2. Antioxidánsok 72 11.3. Ízesítőanyagok 73 11.4. Mesterséges színezékek 75 11.5. Állományi avító adalékok 76 11.6. A tápértékét növelő adalékok 78 11.6.1. V itamindúsítás 7 8 11.6.2. F ehérj ekomplettálás 7 9 11.6.3. Mikroelem- és makroelemkiegészítés 79 12. Mérgező anyagok az élelmiszerekben 81 12.1. Természetes mérgek 81 12.2. A mikroorganizmusok által termelt mérgek 84 12.3. Peszticidek 86 12.4. Egyéb mérgek 87 13. Csomagolóanyagok 90 14. Tisztító- és fertőtlenítőszerek 93 14.1. Tisztítószerek 93 14.2. Fertőtlenítőszerek 94 Felhasznált irodalom 96

Next