Csapó János: Táplálkozás, túlsúly, elhízás I. Az elhízás kialakulása és kezelése - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

3 Tartalom Bevezetés 5 1. Az elhízás biokémiai alapjai 7 1.1. Bevezetés 7 1.2. Energiaképződés és zsírraktározás a szervezetben 7 1.3. Az elhízással kapcsolatos biokémiai reakciók 8 1.3.1. A zsírsavak és a zsírok képződése 8 1.3.2. A zsírsavak szintézise 9 1.3.3. A hosszú szénláncú zsírsavak szintézise 10 1.3.4. A gliceridek (zsírok) keletkezése 11 1.3.5. A szénhidrát- és a lipidanyagcsere kapcsolata 11 1.3.6. A nem hidrolizáló lipidek bioszintézise 12 1.3.7. Lipogenezis az embernél 13 1.3.8. A zsírok bioszintézisének összefoglalása 13 1.4. Az aminosavak és a zsírmetabolizmus kapcsolata 14 1.4.1. Az aminosavak lebomlásának közös reakciói 14 1.4.2. Az aminosavak szénláncának lebomlása a trikarbonsav ciklusban 14 1.5. Glükoneogenezis 15 1.5.1. Glükoneogenezis piruvátból 15 1.5.2. Glükoneogenezis egyéb forrásokból 15 1.5.3. Glükoneogenezis az embernél 16 1.6. Képződhet fehérjéből zsír az emberi szervezetben? 16 2. Az elhízás genetikai alapjai 17 2.1. Bevezetés 17 2.2. Az elhízás genetikai alapja 18 2.2.1. Az elhízás mint örökletes rendellenesség 18 2.2.2. A nem szindrómás elhízás mendeli formái 19 2.2.3. A monogén elhízás recesszív formái 19 2.2.4. A részleges génhiány és az elhízás közötti kapcsolat 21 2.2.5. A genom szerkezeti variációi 21 2.2.6. Az elhízás poligén formái 21 2.2.7. Jelölt génvizsgálatok 22 2.2.8. A genom egészére kiterjedő tanulmányok 22 3. Energiabevitel, elhízás, étkezési viselkedés 24 3.1. Bevezetés 24 3.2. Táplálkozási hatások, energiabevitel, elhízás és étkezési viselkedés 25 3.2.1. Mi befolyásolja az étvágyat? 25 3.2.2. A jóllakottság 25 3.2.3. A társadalom fejlettségének, az élelmiszerekhez való hozzáférésnek a szerepe 26 3.3. A makro- és mikrotápanyagok szerepe 26 3.3.1. A fehérje szerepe 26

Next