Csapó János: Táplálkozás, túlsúly, elhízás II. Az elhízás mint egészségügyi kockázat - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

3 Tartalom Bevezetés 4 1. Az elhízás mint egészségi kockázat 5 1.1. Bevezetés 5 1.2. Az elhízás epidemiológiája 5 1.2.1. Az elhízás definíciója és mérése 5 1.2.2. A túlsúly és az elhízás előfordulása 6 1.2.3. Gyermekkori elhízás 7 1.3. Etiológia 8 1.3.1. A környezet hozzájárulása az elhízáshoz 8 1.3.2. Genetika 10 1.3.3. Egészségügyi feltételek 10 1.4. Az elhízással együtt járó betegségek 11 1.4.1. Cukorbetegség 11 1.4.2. Szív- és érrendszeri kockázati tényezők 12 1.4.3. Rosszindulatú betegségek 13 1.4.4. Obstruktiv alvási apnoe 14 1.4.5. Osteoarthritis 14 1.4.6. Egyéb társbetegségek 15 1.5. Pszichoszociális kérdések 15 1.6. Halálozás 16 1.7. Az elhízás megelőzése 17 1.8. Jövőbeli irányok 17 2. Válogatott fejezetek 18 2.1. A ketogén diéta alapj ai 18 2.2. Az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek szerepe a testkontrollnál és a kívánt testsúly elérésében 22 2.3. Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata 26 2.4. A társadalmi méretű elhízás és annak mérséklése vagy megelőzése optimális táplálkozással és mozgással 29 2.5. Magas tápértékű funkcionális élelmiszer, az alacsony szénhidráttartalmú kenyér előállítása 32 Irodalom 39

Next