Nagy Adrián - Nábrádi András (szerk.): Farmgazdálkodás (Budapest, 2011)

9. Szabó Bernadett: Falusi turizmus, mint mezőzgazdasághoz kapcsolható alternatív jövedelemszerzési lehetőség

Ilyen formában a falusi vendéglátásnak nagy szerepe lehet a fenntartható gazdálkodás ki­alakításában is, különösen, ha a tevékenység ökofaluban található. Egy ökofaluban kialakuló közösség támogathatja a vidék megtartó- és eltartó képességét, munkaerőt biztosíthat a kép­zetlenebb munkaerő számára is, továbbá példaként is szolgálhat az odalátogató városlakók­nak az egyre fontosabbá váló kömyezettudatosság, és energiatakarékosság területén. De pusz­tán egy vendégháznak is kiemelkedő szerepe lehet a környezetvédelmi szempontok figyelem­­bevételének, illetve a tudatos energiatakarékosságnak a terjesztésében, ha környezetbarát technológiát alkalmaz. Például, ha a felhasznált energia lehetőleg minél nagyobb részét meg­újuló forrásból biztosítja, napenergiát hasznosít, modern, pellett-tüzelésű rendszerrel fűt, dup­la szigetelést, hőszigetelő ablakokat választ, mozgásérzékelős fényforrás-szabályozókat, energia-hatékony égőket, környezetbarát tisztítószereket használ, szelektíven gyűjti a hulla­dékot, vagy újrahasznosítja az esővizet. Ökovédjegyet már környezetbarát idegenforgalmi szál­láshelyek is kaphatnak Nyugat-Európában, nálunk főleg szállodák esetén kezd terjedni 2004 óta (HARASZTI, 2009). Pedig egy ilyen kezdeményezés egy vidéki kistelepülésen, falusi szállás­helyek esetében nagyon jó közösségformáló erő is lehet, erősítheti az együttműködést, fokoz­hatja a környezet iránt érzett felelősséget, és szerepet vállalhat a természeti, kulturális, társadal­mi és a hagyományos gazdasági értékek fenntartható formában történő megóvásában. Európában 1994 óta működik az ökoszálláshelyek minősítése, melyet az amszterdami székhelyű Öko- és agroturizmus európai központja (ECEAT - European Centre for Ecolo­gical and Agricultural Tourism) szervez. A szervezethez Európa szerte 1300 vidéki ökoszál­láshely tartozik, melyek hét nyugat-európai országban és Kelet-Európábán találhatók. Part­nerszervezete működik Csehországban, Lengyelországban, a balti államokban, Szlovéniában, Szerbiában, Romániában és Fehéroroszországban. Jellemző, hogy a minősítési követelmé­nyek meghatározásakor a helyi szállásadók és vendéglátó biogazdák lehetőségeit veszik figyelembe a nemzeti minősítési rendszerek. A szállásadókat nem kényszerítik drága techno­lógiai beruházásokra, és a minősítés sem költséges, viszont hatásos módon kiemeli a termé­szeti és környezeti értékek védelme iránt elkötelezett „zöld” szálláshelyeket. Magyarországon is indokolt lehet, különösen most, a nemzeti védjegyrendszer kialakításának idején, az ökoló­giai minősítési rendszer kidolgozása falusi szálláshelyekre, legfőképp azon vendéglátókra, akik biogazdálkodást is folytatnak. ŐZE (2007) alapján az elmúlt években erre jó szándék alakult ki a Magyar Biokultúra Szövetség és a FATOSZ részéről, a működtetését pedig cél­szerű lenne a Biokontroll Hungária szervezeti alapjaira helyezni. A falusi szállásadói tevékenység 1989 és 2009 között kedvező adófizetési kötelezettséggel járt, azonban 2010. januárt 1-től megszűnt a tevékenység és a falusi vendégasztal szolgáltatás adómentessége, amely nehéz helyzetbe hozta azokat, akik e tevékenységből kívánnak megél­ni (CSIZMADIA, 2010). Eltörölték a falusi vendéglátóknak az ingatlan bérbeadására kivetett 25 százalékos adó alóli mentességét is. Az adókedvezmény megszűnése főleg az idősebb ven­dégfogadók részére, illetve az egy-két szobával működő szolgáltatók számára jelenthet gon­dot. Ezentúl a falusi vendéglátók is választhatják az eddig a fizető vendéglátók körében vá­lasztható tételes átalányadózást, melynek évi értéke szobánként 32 ezer Ft. Választható a té­teles költségelszámolás és a 10%-os költséghányad az adózási módok közül, melyek során az adófizetés 5 millió Ft jövedelem részig 17%, és az ezt meghaladó rész 32%-a. Ingatlan bér­beadása esetén pedig a teljes bevétel számít jövedelemnek, mely után vagy elkülönülten adó­zik a szállásadó, melynél a személyi jövedelemadó mértéke 25%, vagy a tevékenységéből származó jövedelmet összevonja az egyéb jövedelmével, és az adótábla szerint fizeti az adót és minden esetben az előírt egészségügyi hozzájárulást (www.falusiturizmus.eu, 2010). 9.1.7. Támogatás Míg az Európai Unió országaiban általában jelentős támogatással segítették a falusi turizmust, addig nálunk szinte önerőből, lépésről lépésre alakult ki a feltételrendszere. Bár a falusi ven­177

Next