Harasztiné Lajtár Klára: A borászati technológiák eszközei II. A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

3 TARTALOM 1. Bevezetés 5 2. Egyéb kezelések gépei 6 2.1. Kéntelenítő berendezés 6 2.2. Szénsavazó berendezés 7 2.3. Vízlágyító berendezés 9 3. Hőcserélő- és kalorikus berendezések 10 3.1. Hőcserélők 14 3.1.1. Spirállemezes hőcserélő 14 3.1.2. Csőkígyós hőcserélő 15 3.1.3. Csőköteges hőcserélők 16 3.1.4. Kettőscsöves hőcserélő (cső a csőben) 16 3.1.5. Lemezes hőcserélő 17 3.2. Kalorikus berendezések 19 4. Palackelőkészítés gépei 21 4.1. Visszárus palackok előkészítése 21 4.2. Palacköblítő gépek 27 4.3. Palacksterilizáló gépek 28 4.3.1. Kénessavas sterilizáló gép 28 5. Palacktöltő gépek 31 5.1. Vákuum töltőgépek 31 5.2. Az ellennyomásos töltőgépekre 36 5.3. Steril töltés 41 6. Palackzáró gépek 42 6.1. Parafa dugaszoló gépek 42 6.2. Koronazáró gépek­ 45 6.3. Csavarzáró gépek 48 7. Kapszulázógépek 51 7.1. Görgős kapszulázó 52 7.2. Pneumatikus kapszulázó 53 7.3. Hővel zsugorító kapszulázók 54 8. Címkéző gépek 56 8.1. A ragasztott címkével működő címkéző gépek fő részei: 56 8.2. Az öntapadó címkével működő címkéző gépek 59 9. Csomagológépek 62 9.1. Csomagolóeszköz előkészítő gépek: 62 9.1.1. Rekeszmosó gépek: 62 9.1.2. Kartondoboz összeállító gépek: 63 9.2. Palackrakodó gépek: 64 9.3. Rakaszolás gépei: 65

Next