Hartman Mátyás - Alexa László - Dér Sándor - Schád Péter: Hulladékok a mezőgazdaságban, az erdészetben, a gyümölcsösben és a szőlészetben (Budapest, 2001)

Bevezetés

Bevezetés Magyarországon évente becslések szerint 110 millió tonna hulladék keletkezik, amelyből 25-28 millió tonna mező- és erdőgazdálkodási eredetű, 5-6 millió tonna az élelmiszer­­iparban keletkezik, és mintegy 14-15 millió m3 hígtrágya kerül a tározó tavakba. Az ártalmatlanítási eljárások drágulásával és a környezet iránti fogékonyság növekedésével egyre többen próbálják hulladékukat hasznosítani vagy másodnyers­anyagként értékesíteni. Ezt a folyamatot erősíti a 2001. január 1-jén életbe lépett a hul­ladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. számú törvény is, amely az 1. § b pontjában a törvény céljaként a következőket fogalmazza meg: „A hulladékgazdálkodás a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás, a környezet hulladék által okozott terhelésének minimalizálása, szennyezésének elkerülése érdekében a hulladékkeletkezés megelőzése (a természettől elsajátított anyag minél tel­jesebb felhasználása, hosszú élettartalmú és újrahasználható termékek kialakítása), a képződő hulladék mennyiségének és veszélyességének a csökkentése, a keletkező hul­ladék minél nagyobb arányú hasznosítása, a fogyasztás, termelés körforgásban tartása, a nem hasznosuló, vissza nem forgatható hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása.” A XX. századra az ember elérte, hogy az általa termelt hulladékot mennyisége, minősége és összetétele miatt a természet nem képes körfolyamataiba bekapcsolni, sőt ezek az anyagok közvetlenül veszélyeztetik. Becslések szerint hazánkban közel 10 000 kisebb-nagyobb illegális hulladéklerakó található Az ipari folyamatokkal ellentétben a mező- és erdőgazdálkodás közvetlenül kap­csolódik a természetes folyamatokhoz. így az ott keletkező hulladékok hasznosítása nemcsak közvetlen gazdasági érdek, hanem a környezeti értékek megőrzése szempont­jából is fontos. Ismeretterjesztő füzetünkkel segítséget kívánunk nyújtani a mezőgazdálkodásban, az erdészetben, a kertészetben (gyümölcsös és szőlő) keletkező hulladékok szakszerű hasznosításához, a természeti erőforrások ésszerű felhasználáshoz. 3

Next