Hartman Mátyás (szerk.): Mezőgazdaság a természetvédelem szolgálatában (Budapest, 2002)

Ökológiai gazdálkodás

tanúsítási folyamatokban sikeresen részt vettek. A „bio” vagy „öko” megnevezések haszná­lata így tiltott minden olyan termékre, mely nem ellenőrzött ökogazdálkodásból származik. Ez a biztosíték a fogyasztó számára, hogy egészséges, szermaradványoktól mentes élel­miszert kap, melynek előállítása közben a környezet állapotát is védték. A bioterméknek nem feltétele a vegyszermaradványok vizsgálata, de bizonyos esetekben sor kerülhet rá. Az ökológiai gazdálkodás az átállási időszakkal kezdődik, melynek során a gazdál­kodást már az ökogazdálkodás feltételei szerint kell végezni. Ezen idő alatt az elvárások betartásával megteremthető az összhang a gazdálkodás egyes elemei között, és a talaj az előző gazdálkodási gyakorlatból származó nemkívánatos szermaradványoktól foko­zatosan megtisztulhat. Az átállási idő hossza szántóföldön kettő, ültetvényen három év. Ez azt jelenti, hogy az a szántóföldi termény értékesíthető biotermékként, melynek vetése előtt két év, illet­ve ültetvényeknél (szőlő, gyümölcs) az a termés, aminek betakarítása előtt három év telt el az ökológiai szempontok betartásával. Ha az ökogazdaságba kerülő állatok nem bioállattartásból származnak, akkor állatfa­jonként eltérő hosszúságú átállási időt kell betartani, mely alatt biztosítani kell az állatok elvárásoknak megfelelő elhelyezését és biotakarmányokkal való etetését. Az ökogazdálkodásnak az átállási idő a legnehezebb időszaka. Ezalatt a termés­visszaesés átlagosan 20-30% a hagyományos gazdálkodáshoz képest. Általában a nö­vénytermesztésben nagyobb mint az állattartásban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a visszaesés az ökogazdálkodási rendszer kialakulásával mérséklődik. Az átállási idő alatt a növényi termékek még nem forgalmazhatók biotermékként, csupán konvencioná­lis vagy átállási termékként értékesíthetők, az állati termékek pedig kizárólag konvencio­nális termékként kerülhetnek a piacra. Átállási termékként az a növényi produktum érté­kesíthető, melynek betakarítása előtt 1 ellenőrzött év eltelt. A növénytermesztést vetésforgó keretében kell végezni. Ennek célja a talaj harmoni­kusabb használata, a talajtermékenység fenntartása és növelése, a gyomok, az állati kártevők és a kórokozók elleni megelőző védekezés, a talajuntság elkerülése, a nitro­géngyarapítás, a termelés biztonságának növelése, valamint a talajvédelem. Az ökológiai gazdálkodásban alapvetően ökológiai gazdálkodásból származó sza­porítóanyagot kell felhasználni. A szaporítóanyag nem lehet genetikailag módosított (GMO). A szaporítóanyag akkor tekinthető bionak, ha az anyanövényeket egyéves kul­túráknál legalább egy generációban, évelő kultúráknál kétvegetációs időszakban az ökogazdálkodás feltételeinek megfelelően termesztették. A talaj termékenységének és biológiai aktivitásának a megtartása és lehetőség szerinti növelése kulcsfontosságú. Ennek elsődleges megvalósítási lehetőségei:- pillangósok, zöldtrágyanövények és mélyen gyökerező növények vetésforgóban tör­ténő termesztése,- ökogazdaságokból származó komposztált vagy nem komposztált szerves anyag (növényi maradványok: gyökér, tarló, szár) alkalmazása,- ökológiai állattartásból származó istállótrágya felhasználása. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű ökológiai eredetű szerves anyag, amivel a talaj termékenysége megfelelően biztosítható, akkor igénybe lehet venni 33

Next