Murányi Zoltán: Boranalitika - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

3 Tartalom 1. Bevezetés ................................................................................................................................ 5 2. Az analitikai kémia tudományági besorolása ......................................................................... 6 2.1. Az alkalmazott tudományok főbb jellemzői, fejlődésük a fejlődés dinamizmusának oka. ................................................................................... 6 2.2. Az analitikai módszerek csoportosítása ................................................................... 6 2.3. A csoportosítás másik szempontja a fenti célok elérése érdekében alkalmazott módszer milyensége ............................................................................... 7 2.4. A klasszikus és műszeres analitikai eljárások jellemzői. A gravimetriás és volumetriás elemzések alapja ....................................................... . 2.5. A műszeres analitikai elemzések esetén mért „jelek” általánosítása, a mennyiségi és minőségi információ helye a műszeres mérések esetében ................ 8 2.6. A kémiai analízis folyamata. A mintavétel általános szabályai. ............................. 8 2.7. A bor ill. borászattal kapcsolatos „termékek” specialitásai a mintavétel szempontjából. A minta előkészítés és tartósítás általános irányelvei, a borászattal kapcsolatos specifikumai ......................................................................... 9 2.8. Elemzési módszer választás általános szabályai, a borászati analitika jelentősebb módszerei. ................................................................................ 9 3. Az analitikai kémia matematikai vonatkozásai .................................................................... 11 3.1. Az analitikai kémia matematikához kapcsolódó részei, a kiértékelések alapelvei. A méréseket terhelő hibák fajtái, megjelenési módjuk, megnyilvánulásuk a kapott eredményekben ............................................................ 11 3.2. A hibák mennyiségének csökkentési lehetőségei .................................................. 11 3.3. Az átlagos eredmény fogalma és tartalma, a szórás fogalma, jelentése, az RSD értelmezése. ................................................................................ 11 3.4. Az analitikai eredményekkel kapcsolatos fogalmak tartalma. Pontosság, precizitás, reprodukálhatóság értelmezése ............................................ 12 3.5. LCD és a 3 kritérium értelmezése. ...................................................................... 13 3.6. Az analitikai laboratóriumok minőségirányítása, a GLP értelmezése, módszer validálás, laboratóriumi akkreditálás ........................................................ 13 3.7. Az analitikai mérések validálása, hitelesítése, mérések megbízhatósága ............. 14 3.8.Térfogatmérő eszköz hitelesítése ........................................................................... 16 4. Az analitikai elemzés folyamata .......................................................................................... 18 4.1. A boranalitika lépései ............................................................................................ 18 4.1.1. Cél meghatározása, módszer kiválasztása: az általánosan leírtak szellemében történik ................................................................................... 19 4.1.2. Mintavétel ........................................................................................................ 19 4.1.3. Minta előkészítése ............................................................................................ 19 4.1.4. Mérés ................................................................................................................ 20 4.1.5. Az eredmények értékelése, megbízhatóságának ellenőrzése ........................... 21

Next