Husti István (szerk.): Műszaki és beruházási ismeretek (Budapest, 2010)

Tartalom

2.6. A szálastakarmányok betakarításának gépei....................... 54 2.6.1. Kaszák........................................................................................................54 2.6.2. Rendrearató gépek....................................................................................55 2.6.3. Rendsodró gépek......................................................................................56 2.6.4. A szálas széna gyűjtése............................................................................57 2.6.5. Kazalozó gépek........................................................................................57 2.6.6. Bálázásos betakarítás................................................................................57 2.6.7. Szecskázógépek........................................................................................59 2.7. A gabonabetakarítás gépei..............................................................................61 2.7.1. Az aratórész...............................................................................................61 2.8. Kukorica, napraforgó betakarításának gépei..................................................64 2.9. A cukorrépa-betakarítás gépei........................................................................65 2.10. A burgonyabetakarítás gépei..........................................................................68 2.11. A szőlőtermesztés gépei................................................................................69 2.12. A szántóföldi zöldségtermesztés gépei........................................................69 2.13. Gyümölcstermesztés......................................................................................70 2.14. A szárítás és tárolás géprendszere...............................................................71 3. Állattartási, majori gépek (Tóth László).............................................................73 3.1. A takarmányok tartósítása erjesztéssel...........................................................73 3.2. Szarvasmarhák elhelyezése és takarmányozása............................................75 3.2.1. Takarmányozási munkák gépei a szarvasmarhatartásban.....................75 3.3. A sertések elhelyezése és takarmányozása....................................................78 3.3.1. Etetés..........................................................................................................78 3.4. Baromfifélék elhelyezése és takarmányozása................................................80 3.4.1. Etetés..........................................................................................................81 3.4.2. A ketreces baromfitartás (húscsibe).........................................................82 3.5. Tejtermelés........................................................................................................83 3.5.1. A fejőberendezések..................................................................................83 3.5.2. Fejőberendezések felépítés szerinti felosztása......................................85 3.5.3. A fejőberendezések tisztítása...................................................................88 3.5.4. A fejés robotizálása..................................................................................88 3.6. A tej kezelése a termőhelyen..........................................................................89 3.6.1. Hűtési rendszerek....................................................................................89 3.7. Állattartó telepek automatizált irányítása......................................................90 3.8. Itatóberendezések.............................................................................................90 3.9. Az almozás és trágyaeltávolítás gépesítése....................................................92 3.9.1. A mélyalom eltávolítása..........................................................................92 3.9.2. A hígtrágya kezelése................................................................................92 3.9.3. A hígtrágya részleges tisztítása...............................................................94 3.9.4. Biogáztermelés.............................................................................................95 4. A gépi technológiák tervezése (Husti István)....................................................96 4.1. A technológia fogalma....................................................................................96 4.2. A technológiatervezés......................................................................................97 4.3. A technológiák fejlesztése............................................................................100 6

Next