Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)

Kertészeti növények

Gyógy- és fűszernövények termesztése Az elmúlt évszázad második felében a gyógynövények jelentős része kiszo­rult a humángyógyászatból, bár korábban szinte egyeduralkodók voltak és sokszorosan bizonyították jótékony hatásukat. Egy-egy új gyógyszer dollár- és eurómilliókba kerül, ezért, és a szintetikus gyógyszerekből való nagy mér­tékű kiábrándulása okán a gyártók és a fogyasztók ismét kezdik felfedezni a „természet laboratóriumában” készült hatóanyagokat. A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, mert bebizonyoso­dott, hogy a növényekben lévő hatóanyag-együttes összetett hatása, elenyésző mellékhatása nagyon hatásosan egészíti ki az orvosi kezelést vagy előzi meg a betegségek kialakulását. A fűszereknek óriási választéka (világválasztéka) vásárolható hazánkban. Erősödik azonban az a felismerés, hogy a hazai földön termesztett fűszernövé­nyek a hagyományosan gazdag magyar konyha nagy értékei, és bizonyára több közünk van hozzájuk élettanilag és érzelmileg is, mint például a dél-amerikai, indiai fűszerekhez. A hagyományokat kár sutba dobni, nem véletlenül alakultak ki: kötődnek a tájhoz, a tájban élő emberekhez, a helyi időjáráshoz stb. Furcsa ellentmondás, hogy gyógy- és fűszernövényeinket iparszerű módon, vegyszerekkel kezelik. Jogosan merül föl a kérdés: többet ártunk, mint használunk? Mindezek a tényezők fölértékelték - elsősorban külföldön - a biológiai módsze­rekkel termesztett gyógy- és fűszernövényeket. A magyar helyzet az, hogy ökoter­mesztésű és „ökogyűjtésű” gyógynövények a hazai kereskedelemben alig kapha­tók. Belföldi forgalomba csak a Gyógynövény Kutató Intézet, mint hatósági szerv által ellenőrzött és minőségi bizonyítvánnyal ellátott gyógynövény kerülhet. A mi­nősítésnek nem követelménye az ellenőrzött ökogyűjtés és -termesztés. Ezeknek a növényeknek gyógyító és étrendi hatásukon túl más előnyei is vannak: a zöldséges vetésforgóba jól beilleszthetők; a kártevők és kórokozók kevésbé támadják őket, mint más kertészeti kultúrákat; néhányukból más nö­vénykultúrákhoz növényvédő permetszereket készíthetünk, társnövényként is szerepelhetnek. A hazánkban termesztésbe vont legismertebb gyógy- és fűszernövények a következők: bazsalikom, borsfű (borsikafű, csombor), cickafark, fehér mályva (orvosi ziliz), fehér mustár, kapor, körömvirág, levendula, macskagyökér, máriatövis, orvosi zsálya, rovarporvirág, sáfrányos szeklice. 111

Next