Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)

A gazdálkodás folyamata

18. ábra. Egészben való gondolkodás (Biogazdálkodás nyomán ) Egészben való gondolkodás és cselekvés A teljes értékű élelmiszer, amely a termesztés folyamatában a környezetet kí­mélő, energiát takarékosan használó, az állat- és növényvilágot, az élő talajt harmóniában tartó gazdálkodással állítottak elő. Az energiafelhasználás: az ökológiai gazdaságokban részben összefügg a kör­nyezet védelmével, részben pedig a helyi energiaforrásokra támaszkodva a költ­ségeket csökkenti. Állatvilág: szorosan kapcsolódik az ökogazdálkodáshoz. Az átállás idősza­kában például segíteni kell a hasznos ragadozók felszaporodását. Az élő talaj: meghatározója az ökogazdálkodásnak - növényekkel és állat­világgal összefüggésben lehet csak a talajt életben tartani. 70

Next