Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)
A gazdálkodás folyamata
18. ábra. Egészben való gondolkodás (Biogazdálkodás nyomán ) Egészben való gondolkodás és cselekvés A teljes értékű élelmiszer, amely a termesztés folyamatában a környezetet kímélő, energiát takarékosan használó, az állat- és növényvilágot, az élő talajt harmóniában tartó gazdálkodással állítottak elő. Az energiafelhasználás: az ökológiai gazdaságokban részben összefügg a környezet védelmével, részben pedig a helyi energiaforrásokra támaszkodva a költségeket csökkenti. Állatvilág: szorosan kapcsolódik az ökogazdálkodáshoz. Az átállás időszakában például segíteni kell a hasznos ragadozók felszaporodását. Az élő talaj: meghatározója az ökogazdálkodásnak - növényekkel és állatvilággal összefüggésben lehet csak a talajt életben tartani. 70