Radics László: Ökológiai gazdálkodás. Általános kérdések, növénytermesztés, állattenyésztés (Budapest, 2001)

3. Ökológiai gazdálkodás az állattenyésztésben - 3.5. Sertéstenyésztés az ökológiai alapú állattenyésztésben

3.5.5. Takarmányozás és főbb szempontjai az ökológiai alapú sertéstenyésztésben Minden sertéskorcsoportot ökológiai termelésből származó takarmánnyal kell etetni. Az ökológiai termelésre való átállás ideje alatt a saját gazdaságból származó sertéstakar­mány 60%-a, vásárolt takarmány esetén annak 30%-a lehet átmeneti takarmány. A többi takarmány csak az ökofeltételeknek megfelelő termelésű lehet. A sertéstartást a hizlalás kivételével legelőre kell alapoznunk! A sertések napi takar­mányához nem legeltetéses tartás esetén szálas takarmányt, friss vagy szárított tömegta­karmányt vagy silózott takarmányt is biztosítanunk kell. Állati eredetű takarmány-alap­anyagok csak akkor etethetők, ha megfelelnek az ökológiai gazdálkodás alapfeltétel­rendszerének. Ugyanez vonatkozik az ásványi eredetű takarmány alapanyagokra és a nyomelemekre, vitaminokra is. A jó minőségű takarmány etetése feltétele a betegségek megelőzésének. A penészes szemes takarmány etetése tilos a mikotoxikózisból eredő problémák miatt. A legelőn való rendszeres mozgás erősíti a sertés természetes ellenálló képességét. Ügyelni kell azon­ban a legelőt szennyező, a sertés egészségét károsító növények kiirtására. A kanok együtt és külön is tarthatók a kocákkal. A kanok takarmányozásakor fontos arra figyelni, hogy tenyészidőszakban a takarmány fehérjetartalma legalább 25%-ban biológiailag értékes legyen. Ehhez a kanok számára két recept ajánlható napi takarmány­adagjuk összeállításakor (52. táblázat). 52. táblázat. A kanok napi takarmányadagjának javasolt változatai I. változat11. változat összetételmennyiség összetétel mennyiség kukoricadara0,5 kg kukoricadara lkg zabdara1,5 kg zabdara 1 kg árpadara1 kg árpadara 1 kg SÓ20 g konyhasó 20 g takarmánymész30 g takarmánymész 20 g búzakorpa0,5 kg nyers tyúktojás 1-2 db zöldtakarmány2 kg fölözött tej vagy1 1 tyúktojás2 db A kanok napi takarmányadagja télen 2,5 kg abrak (50% kukorica, 20% búza, 30% ár­pa), 1—1,5 kg szalma, széna, lucerna vagy kukoricacsutka. A nyári takarmány abrakadag­ja azonos a téliével, de száraz szálas helyett 4 kg zöldlucema egészíti ki. A kocák takarmányozása jól beépíthető a biogazdálkodás alaptakarmány-ellátásába. A vemhes koca kitűnő takarmányértékesítő, ezért ügyelnünk kell arra, hogy a vemhesség ideje alatt a koca ne hízzon el. A leggazdaságosabb és legegészségesebb a sertéslegelőn tartással biztosítani az alaptakarmányt, ahol 300-500 m2/egyed terület biztosításával az öreg és fiatal kocák napi 15-20 kg füvet képesek elfogyasztani. 12 kg zsenge fű fogyasz­tása fedezi a koca fehérjeigényét. Legeltetéskor az energiahiány pótlására a vemhesség 12. hetéig napi 0,5 kg gabonadarát és 30 g 10% NaCl-tartalmú ásványi takarmányt kell adnunk. Ezt követően a fialásig az abrakadag 2,5 kg/egyed legyen. Ahol legelő nincs, ott 267

Next