Nagy Jenő: Ökológiai gazdálkodás (Budapest, 2009)

1. Termelési rendszerek a magyar mezőgazdaságban

Az ökológiai gazdálkodás főbb alapelvei az alábbiak:- zárt gazdálkodási rendszer kialakítása, amely helyi forrásokat használ,- a talajok hosszú távú termékenységének fenntartása,- a mezőgazdasági tevékenységekhez kötődő szennyezések minimalizálása,- elegendő mennyiségű magas tápértékű élelmiszer előállítása,- a fosszilis energia használatának minimalizálása az egész gazdálkodási rendszerben,- a gazdaságban tartott állatok fiziológiai és etológiái igényeinek kielégítése,- a mezőgazdasági termelők és családjuk számára jó megélhetést biztosítani,- a vidéki környezet és a nem mezőgazdasági élőhelyek megőrzése. 1. táblázat Ország Ökológiai művelésben levő területek (ha) Ökológiai területek aránya (%-ban) Argentína 380 000 0,22 Auszrália 5 293 723 1,12 Ausztria 287 900 8,14 Belgium 18 572 1,40 Brazília 100 000 0,04 Chile 2700 0,02 Csehország 110 756 2,60 Dánia 160 369 6,00 Egyiptom 2 667 0,08 El Salvador 49 000 0,31 Észtország 4 000 0,04 Finnország 137 000 6,30 Franciaország 316 000 1,10 Görögország 15 849 0,47 India 1 711 0,001 Írország 32 478 0,70 Japán 5 083 0,13 Kanada 163 843 0,22 Lengyelország 11 000 0,30 Lettország 19 000 0,76 Libanon 100 0,03 Litvánia 4 006 0,11 Luxemburg 1 002 0,80 Magyarország 30 000 0,56 Forrás'. Radies L. - Gál I. - Szalai Z. - Pusztai P. - Szabó G. - Ertsey A. (2001) Ökoló­giai gazdálkodás (szerk.: Radios L).Dinasztia Kiadó, Budapest, 15—16. 12

Next