Oláh Judit - Popp József: A fenntartható fejlődés záloga a körforgásos bioökonómia - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

3 Tartalom Előszó.........................................................................................................5 1. A fenntartható élelmiszerellátás kihívásai.............................................7 1.1. Élelmezésbiztonság.............................................................................................7 1.1.1. Vegetáriánus (vega) étrend.........................................................................13 1.1.2. Mit eszünk holnap?.....................................................................................15 1.2. Energiabiztonság...............................................................................................18 1.3. Környezetbiztonság...........................................................................................21 1.3.1. Környezetvédelmi szolgáltatások................................................................24 1.3.2. Multifunkcionális mezőgazdaság................................................................27 2. A bioökonómia vagy biomassza-alapú gazdaság kihívásai..................31 2.1. A bioökonómia fogalmának meghatározása......................................................31 2.2. A biomassza-alapú gazdaság vízióinak fő jellemzői.........................................33 2.3. A bioökonómia három fejlődési típusa..............................................................36 2.4. Globális és uniós perspektívák..........................................................................39 3. Körforgásos gazdaság...........................................................................41 3.1. A körforgásos ellátási lánc menedzsmentje.......................................................46 3.2. Akörforgásos gazdaság kilátásai.......................................................................47 3.3. Zöld gazdaság....................................................................................................48 4. Az EU bioökonómiai stratégiája...........................................................50 4.1. Fenntarthatóság és körforgás.............................................................................52 4.2. Versenyképes és klímasemleges zöld gazdaság.................................................53 4.3. Gazdasági és társadalmi hatások.......................................................................56 5. A biomassza szerepe az élelmezés- és környezetbiztonság tükrében... 58 5.1. A biomassza-termelés és -felhasználás alakulása.............................................60 5.2. A biomassza-alapú energia szerepe az energiaellátásban.................................63 5.3. A bioökonómia szerepe az EU gazdaságában...................................................66 5.4. A vegyipar kilátásai az EU-ban.........................................................................69

Next