Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)

7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás

nyez. Ennek köszönhetően nagyobb mioglobin-tartalom (na­gyobb hemsav-tartalom) és lassabb post mortem anyagcsere vár­ható. Az utóbbi kisebb mértékű stresszérzékenységet jelent, ami jobb funkcionális tulajdonságot (jobb víztartó képesség és szín) eredményezhet. A rendszeres mozgatás további előnyös hatása, hogy a sertések könnyebben terelhetők a kábítás előtt, ami szin­tén csökkenti a stresszt, és ezáltal a gyors post mortem anyagcse­re víztartó képességet rontó hatását. A biohústermelés előírásainak minden tekintetben megfelelő körülmények között hizlalt holland sertések (csoportos szabad tartás, legalább 10% szálastakarmány, antibiotikum-, szintetikus gyógyszer- és hozamfokozó-mentesség, korlátozott rézkiegészí­tés) nem mutattak ki különbséget az intenzíven hizlalt sertések­hez képest sem a vágási mutatók (vágótömeg, szöveti arányok), sem a vágóvonalban mérhető húsminőségi mutatók (pH, rigor, hússzín) tekintetében. A tartásmód (szabad tartás és zárt tartás) és a fajta (yorkshire és duroc apaság) összehasonlítására irányuló svéd vizsgálat sze­rint ellenben a tartásmód fajtától függetlenül befolyásolt egyes tulajdonságokat: test- és szöveti arányok, pH, csepegési veszte­ség és porhanyósság. A szabad tartás mindkét sertésfajtában so­ványabb vágott testet, kisebb végső pH-t és nagyobb lé­veszteséget eredményezett. Szabad tartás céljára a duroc keresz­tezést tartották alkalmasnak, mert nagyobb intramuszkuláris zsírtartalmának köszönhetően ízletesebb a húsa. Mivel a rendelet szerint ellenjavallt a stressz-szindrómára hajla­mos sertésfajták tartása, a PSE hús előfordulása kevésbé várható. A kizárólag legeltetett, lassan hízó szarvasmarhák húsa kisebb faggyútartalmú és kevésbé márványozott. Az ilyen hús porha­­nyóssága és lédússága rosszabb lehet, így több figyelmet kell for­dítani az élvezeti értékre. Németországban a biogazdaságokból származó vágott szarvasmarhát 3-14 napig érlelik csontosán (fél vagy negyed marha), általában kényszerűségből, az értékesítés ütemének megfelelően, ami több mint a nem biohús esetében előforduló érlelési idő. Kívánatosnak tartják a porhanyósságot ja­vító érlelés beiktatását (például kicsontozott húsok további érle­lése vákuumcsomagolt állapotban) a technológiai folyamatba, a ■ 196

Next