Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)

7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás

A biogazdálkodásra vonatkozó hazai rendelet (A Kormány 140/1999■ (IX. 3 ) rendelete a mezőgazdasági termékek és élel­miszerek ökológiai követelmények szerinti előállításáról, for­galmazásáról és jelöléséről) a 2092/EEC rendelet és az 1992-97 között megjelent 18 módosító és kiegészítő közösségi rendelet alapján készült. A kormányrendelet az ellenőrző és tanúsítványt kiadó szervezetek hatósági elismerésére és működési feltételeire is kiterjed. A termelőknek regisztráltatniuk kell magukat e szerve­zeteknél. A jelöléssel kapcsolatban, a rendeletben szerepel, hogy „nem lehet a termék jelölésén vagy reklámján olyan utalás, amely a valóságosnál magasabb rendű érzékszervi, táplálkozási tulaj­donságot, vagy higiéniai minőséget garantál a vásárlóknak”. A kormányrendeletet követően a földművelésügyi és vidékfejleszté­si miniszter a környezetvédelmi miniszterrel együttes rendelet­ben részletesen szabályozta az előállítást, a forgalmazást és a je­lölést, ezen belül az állattartás, az állati termékek ökológiai ter­melésének alapkövetelményeit, az átállás feltételeit és átmeneti szabályait; a talajjavításhoz, a táplálóanyag-utánpótláshoz, a nö­vények kondicionálásához, a kártevők és a betegségek elleni vé­dekezéshez szükséges egyes szerek és anyagok megengedett használatát, a feldolgozáskor alkalmazható egyes nem mezőgaz­dasági eredetű anyagok vagy nem ökológiai termelésből szárma­zó mezőgazdasági eredetű anyagok jegyzékét és felhasználásának feltételeit; egyes anyagok ideiglenes engedélyezésének szabályait. A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, csomagolása, szál­lítása, raktározása és értékesítése folyamán nem használhatók mesterséges tartósítószerek, színezőanyagok, besugárzás és szintetikus szerves peszticidek. Az EU biotermelésre vonatkozó előírása [Council Regulation (EEC) No. 2092/91 V7. 24.], ­­amelynek a hatálya kiterjed a feldolgozott és a feldolgozatlan mezőgazdasági termékekre és a növényi eredetű élelmiszerekre - rögzíti a biotermelésre vonatkozó követelményeket. A bioállat­tartásra és az abból származó hústermékekre vonatkozó kiegé­szítő EU Tanács rendeletet (Council Regulation (EC) No. 1804/1999. VII. 19.) csak 1999-ben adták ki. A biogazdálkodás szabályait az egyes országokban európai nemzetközi szervezet által elismert egyesületek írták elő már az 187

Next