Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)
7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás
A biogazdálkodásra vonatkozó hazai rendelet (A Kormány 140/1999■ (IX. 3 ) rendelete a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításáról, forgalmazásáról és jelöléséről) a 2092/EEC rendelet és az 1992-97 között megjelent 18 módosító és kiegészítő közösségi rendelet alapján készült. A kormányrendelet az ellenőrző és tanúsítványt kiadó szervezetek hatósági elismerésére és működési feltételeire is kiterjed. A termelőknek regisztráltatniuk kell magukat e szervezeteknél. A jelöléssel kapcsolatban, a rendeletben szerepel, hogy „nem lehet a termék jelölésén vagy reklámján olyan utalás, amely a valóságosnál magasabb rendű érzékszervi, táplálkozási tulajdonságot, vagy higiéniai minőséget garantál a vásárlóknak”. A kormányrendeletet követően a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a környezetvédelmi miniszterrel együttes rendeletben részletesen szabályozta az előállítást, a forgalmazást és a jelölést, ezen belül az állattartás, az állati termékek ökológiai termelésének alapkövetelményeit, az átállás feltételeit és átmeneti szabályait; a talajjavításhoz, a táplálóanyag-utánpótláshoz, a növények kondicionálásához, a kártevők és a betegségek elleni védekezéshez szükséges egyes szerek és anyagok megengedett használatát, a feldolgozáskor alkalmazható egyes nem mezőgazdasági eredetű anyagok vagy nem ökológiai termelésből származó mezőgazdasági eredetű anyagok jegyzékét és felhasználásának feltételeit; egyes anyagok ideiglenes engedélyezésének szabályait. A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, csomagolása, szállítása, raktározása és értékesítése folyamán nem használhatók mesterséges tartósítószerek, színezőanyagok, besugárzás és szintetikus szerves peszticidek. Az EU biotermelésre vonatkozó előírása [Council Regulation (EEC) No. 2092/91 V7. 24.], amelynek a hatálya kiterjed a feldolgozott és a feldolgozatlan mezőgazdasági termékekre és a növényi eredetű élelmiszerekre - rögzíti a biotermelésre vonatkozó követelményeket. A bioállattartásra és az abból származó hústermékekre vonatkozó kiegészítő EU Tanács rendeletet (Council Regulation (EC) No. 1804/1999. VII. 19.) csak 1999-ben adták ki. A biogazdálkodás szabályait az egyes országokban európai nemzetközi szervezet által elismert egyesületek írták elő már az 187