Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)

7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás

lános környezetszennyeződés elleni védekezés igénye fokozta a bioélelmiszerek iránti érdeklődést azoknak a fogyasztóknak a ré­széről, akiket részben saját egészségük védelme, részben a kör­nyezet megóvásának igénye fokozottan motivál. A biogazdálko­dás mindkét igényt kielégíti, amikor az élelmiszerek előállítása­kor a lehető legnagyobb mértékben igyekszik mellőzni a vegysze­rek használatát. A biogazdálkodás szemléletváltást jelent, ameny­­nyiben elveti a termelési eredmények állandó és minél nagyobb mértékű növelését, mint elsődleges követelményt. A biotermé­kekre vonatkozóan nem elegendő a végtermék típusú ellenőrzés. Hatékonynak csak a biotermelés minden fázisára kiterjedő, rend­szeres ellenőrzés tekinthető, ez képezi a biotermékek tanúsításá­nak az alapját. A biominőség tanúsítása elengedhetetlen. A bio­hús a biogazdálkodás feltételei között előállított élelmiszer. A biogazdálkodás hazai szervezője a Biokultúra Egyesület, amely 1983-ban klubként alakult, 1987 óta egyesületként műkö­dik, 1993 óta akkreditált szervezet. Tagja az 1972-ben alakult IFOAM-nak (International Federation of the Organic Agricul­tural Movement). A biogazdálkodásban jelenleg két kategóriát különböztetnek meg:- első kategória: organikus a termék minimálisan 95% orga­nikus alkotórészeket tartalmaz,- második kategória: részben organikus külön megjelölés a termék 70-95% (tömegszázalék) organikus alkotórészeket tartalmaz, feltüntethető rajta, hogy organikus alkotórészek­ből készült. A biotermékek piaci helyzete. Nyugat-Európában a bioélelmiszerek értékesítése 1996 óta ugrásszerűen nőtt (7. táb­lázat). A biominőségű élelmiszerek forgalma Nyugat-Európában 1999-ben már meghaladta az 5 milliárd USD-t. Az utóbbi években a közfigyelem előterébe olyan fogyasztói biztonságot veszélyeztető esetek kerültek, mint a BSE és a gene­tikailag módosított élelmiszerek terjedése. Ezek a körülmények - az eddig ismert szempontokhoz képest - újabb lökést adtak a bioélelmiszerek vásárlásának. A biotermelés átfogó és szigorú el­lenőrzése kelti a legnagyobb bizalmat a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztásának elkerülése szempontjából. 189

Next