Magda Róbert - Marselek Sándor: Vidékgazdaságtan 2. Fejlesztési lehetőségek a vidékgazdaságban (Budapest, 2010)

7. VIDÉKI TÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGE

szabályozása megfelel az EU-s és nemzetközi szabályozási normáknak. A hazai ter­melők főként exportra termelnek. Az életszínvonal emelkedésével egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges táp­lálkozás, és ugyanakkor a mezőgazdasági termelésben jelentkező árutöbbletek kitö­rési pontok keresésére ösztönzik a gazdálkodókat, így az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdaságban tevékenykedők egy csoportjának teljes, illetve részben megélhe­tési alapul szolgálhat. 2005-től azonban jelentős visszaesés tapasztalható mind az ökológiai termelésbe vont terület nagyságát, mind az ökológiai gazdaságok számát tekintve, a gazdálkodók egy része ugyanis különféle más integrált programokba kapcsolódott a kedvezőbb feltételek és a magasabb támogatási összegek miatt. Az egyes gazdaságtípusok esetében a birtokméret tekintetében szignifikáns különbség alapvetően nem állapítható meg. Mindez azonban nem mond ellent azon sajátosság­nak, amely szerint az ökológiai gazdaságok jelentős részére jellemző extenzívebb gazdálkodás indukálja is a nagyobb méretet, de az ok-okozati összefüggés fordított­ja is igaz. Vizsgálataink szerint az ökológiai gazdálkodásnak átlagosan 7-27%-kal maga­sabb az éves munkaerő-szükséglete 100 ha mezőgazdasági területre vetítve a 2006- 2007-es esztendők vonatkozásában. Az ökológiai gazdálkodás költségigénye átlago­san 30-40%-kal alacsonyabb a hagyományos gazdálkodáshoz képest a vizsgált esz­tendők és gazdálkodói kör vonatkozásában. Az egyéni és a társas ökológiai gazda­ságoknál az értékesítés nettó érbevétele nem éri el a konvencionális gazdaságokét az alacsonyabb termésátlagok és a fokozatosan csökkenő értékesítési átlagárak követ­keztében, annak ellenére sem, hogy az agrártámogatások ennek a deficitnek az el­lensúlyozását szolgálják. Míg az egyéni ökológiai gazdaságok jövedelmezőségi mutatói javultak a fennál­ló támogatási rendszer lehetőségeinek kihasználása, a minőségi termékek iránti ke­reslet növekedése, az értékesítési módok (biotermékek piaca, közvetlen termelői ér­tékesítés), valamint a kedvezőbb időjárási feltételek következtében; addig a társas ökológiai gazdaságok 2006-tól már veszteségesen működtek. Ez utóbbi elsősorban az értékesítés nettó árbevételének csökkenésére vezethető vissza. A jelenlegi hely­zetben megoldást jelenthet, ha az ökológiai gazdaságok piaci pozíciójuk erősítése, illetve javítása érdekében vertikális integrációkba tömörülnek, illetve az általuk elő­állított termékek hozzáadott értékét a feldolgozó kapacitások létesítésével, illetve bővítésével növelik (ALVINCZ - KOLTAI, 2009). Az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága A biogazdálkodás jelentősége szerte a világon növekszik, az ilyen fajta mezőgazda­­sági termelésbe bevont területek nagysága 2000 óta megduplázódott. 2005-ben kis­sé visszaesett, de azóta ismét folyamatosan nő, és 2007-ben már meghaladta a 32 millió hektárt. Ebből Európa a második legnagyobb részt képviseli Ausztrália és Óceánia után, biogazdálkodásba bevont területe 4,3 millió hektárról 7,8 millióra nőtt az ezredforduló óta. Az egyes országok közül Ausztrália bioterülete 12 millió hektár, ezzel önmagá­ban mintegy 37%-át adja a világ összesennek, és további 6 ország ökoterülete halad­ja meg az 1 millió hektárt (Argentína, Brazília, India, Kína, Egyesült Államok és 73

Next