Révai Új Lexikona 3. Bil-Bül (Szekszárd, 1998)

B - biogazdálkodás, biológiai gazdálkodás

65 biogazdálkodás tettek a Kanpuri Cukorgyári Kft. Int. területén. Mo.-on az 1960-as években Pecznik János és Csernavölgyi László épített kísérleti berendezést. Üzemi alkalmazására az Agárdi Áll. Gazdaságban került sor. Szécsényben az állattartó telephez csat­lakozva korszerű, osztrák tervezésű (BIMA-rend­­szerű) marhatrágya-rohasztásos­­ berendezés működik (reaktortérfogata 1800 km 3). Szélesebb elterjedését a nagy eszközigény, ill. a magas beru­házási költség akadályozza. Irod.: Bartha István-Bocz Károly-Dorogi Imre-Szántó Péter: Biogazdálkodás, környezetvédelem. Szerk. Ko­­vácsné Zentai Katalin. (Bp., 1991). biogazdálkodás, biológiai gazdálkodás: öko­lógiai és biológiai eszközökkel terményt, termé­ket, élelmiszert előállító elméleti és gyakorlati rendszer, az iparosítás és a kemizáció ellen tilta­kozó mozgalom és termesztési mód. További, el­terjedt elnevezései: ökológiai gazdálkodás, alternatív gazdálkodás, organikus gazdálkodás, szerves gazdálko­dás, fenntartható gazdálkodás. Módszerei nagymér­tékben különböznek a fokozódó idegenanyag-be­­vitellel (műtrágyák, szintetikus rovar-, gomba- és gyomirtók), túlzott energiafelhasználással járó, környezetkárosító, iparszerű eljárásoktól. Célja a környezetszennyező anyagok kiküszöbölése, egészséges élelmiszerek előállítása. Művelői sze­rint a­­ lényegében alkalmazott környezetvéde­lem. A ~nak elkötelezett gazdák biofarmokon (ökofarmokon) gazdálkodnak, a természetes kör­nyezettel harmóniában —­ökorégiók szerveződnek. A ~ csírái Európában jelentek meg. Az 1920-as években Sziléziában Rudolf Steiner (1861-1925) filozófus, az antropozófia megalapítója fektette le a­­biodinamikus gazdálkodásmód alapjait. Az angol Sir Albert Howard 1925-1931 között kidolgozta az Indore-módszer néven ismert speciális kom­posztálási eljárását és a Howard-Balfour mód­szert. Az 1930-as években a svájci Hans Müller és a n. Hans Peter Rush megalkotta a szerves­ bioló­giai gazdálkodás módszerét. Az 1960-as években Franciao.-ban fejlesztették ki a talaj termékeny­ségmegőrzését és -növelését célzó Lemaire-Bou­­cher módszert. Az utóbbi évtizedekben kidolgo­zott módszerek: természetközeli termesztési mód (ANOG), makrobiotikus gazdálkodás, veganikus kertművelés stb. Két fő gazdálkodási módszere: a biodinamikus gazdálkodás és a szerves­ biológiai mód­szer. Ez utóbbi a talaj baktériumflórájának gazda­gítására helyezi a hangsúlyt; ennek érdekében a talajt vagy a komposztot speciális baktériumké­szítménnyel permetezik. Humuszgyarapító, bio­lógiai jellegű eljárásokat és vetésforgót alkalmaz­nak, a biodinamikus gazdálkodással ellentétben a talajforgatást nem javasolják, szintetikus és hor­monhatású szerek használatát tiltják. Termelés­­szervezési, keresk. szerve többek között a n. Bioland, Naturland, Biokreis.­­ A -ban a kemiká­liákat (műtrágyákat, növényvédő szereket) szer­ves trágyával, zöldtrágyával, növényi termékek­ből készített komposzttal helyettesítik, esetenként ásványi kiegészítéssel (pl. alginit, foszfát- és mészvegyületek, zeolit). A - előírja a célszerűen megválasztott fajták, az okszerű vetésforgó hasz­nálatát (a pillangós virágú növények megfelelő arányával). A gyomnövényeket hagyományos módszerekkel (kapával, a vetésforgó és a növény helyének helyes megválasztásával) irtják. A nö­vényvédelemben felhasználja a­­biológiai védeke­zés módszereit, a nemi csalogatóanyagokat (fero­­monok, szexuális attraktánsok), a szín-, fény-, hang-, szagcsapdákat, a megfigyelést és előrejel­zést. A nemesítésben fő célja az ellenálló képesség (rezisztencia) és az alkalmazkodóképesség (stressztolerancia) növelése. Az állattartásban csak a biotermékekkel történő takarmányozást en­gedélyez, tiltja a csonkításokat (csőrkurtítás, faroklecsípés stb.), a hozamfokozók (ajzószerek) használatát, a génsebészeti beavatkozásokat. Az állatok gyógyításában lehetőleg kerüli a szinteti­kus szerek adagolását. A tartási feltételeket (férő­helyek kialakítása, az állomány kezelése, haszno­sítása) etológiai elvek szerint alakítja, pl. a zsúfolt, elsötétített, vízöblítéses istállózás helyett levegős, világos épületeket, almozással egybekötött, ha­gyományos trágyakezelést alkalmaznak.­­ A ~ felöleli a szántóföldi és kertészeti (—biokertészet), amint az állattenyésztési és az elsődleges feldol­gozási, esetleg a forgalmazási ágazatokat, a kap­csolódó folyamatok szoros összehangolásával. A - a fejlett Ny-i országokban az 1970-es években terjedt el, nem függetlenül a környezetvédő moz­galmak erősödésétől. 1995-ben mintegy 15 ezer gazdálkodó, 400 ezer ha területen folytatott­at. 1996-ban a­rra átállított terület Ausztriában 10% (2000-re 30%-os arány várható), az Európai Unió többi országában 1,5% (2000-re 3­ 5% várható). A legnagyobb bioterületet Németo.-ban tartották számon (228 ezer ha), utána következik Franciao. (90 ezer ha-ral). A biotermékeket mint reformélel­miszereket forgalmazzák, magasabb áruk kárpó­tolja a termelőket a kisebb hozamokért.­­ Mo.­on­a­­ az 1980-as években indult meg, Közép-E­­­urópában elsőként. Hazánkban az 1990-es éve­kig a szántóföldi növénytermesztésben és az ál­lattartásban csak kevéssé terjedt el a ~, viszont meglehetősen népszerűvé vált a kertészeti kultú­rák termesztésében. Az Európai Unió-beli biotv.­­nek (2092/91) megfelelően Mo.-on kormányren­delet szabályozza a ~t. Mo.-on 15 ezer ha-on fo­lyik ~ (1996), nagyüzemi árutermelés (elsősorban export) céljából szerveződött bázisa a Natura Gaz­dasági Társaság. A szőlészek és borászok 1992-ben alakították meg egyesületüket Altervis néven. Ter­melésre, termelésszervezésre, kereskedelemre szakosodott hazai cégek: Galgafarm, Gyebrovsz­­ki BT, Fair Trade, Biolife, Ökoszerviz, Naturfarm, Hipp n. és osztrák cégek mo.-i vegyesvállalatai, a svájci Kündig vállalat m. kft-i. Alapítványok: Ökológiai Mezőgazdasági Alapítvány, Biofórum Alapítvány, Biodinamikus Alapítvány, Willy Kündig Alapítvány.­­ A ~ legfontosabb előnye, hogy kíméli a természetes életteret, erősíti az egészséges életmód szemléletét. A ~­terjesztésére, oktatására és ellenőrzésére társ., majd orsz. szer­vezetként hozták létre a­­Biokultúra Egyesületet.

Next