Blond, Georges - Blond, Germaine: Évezredek asztalánál. Táplálkozásunk története (Budapest, 1971)
Georges és Germaine Blond ÉVEZREDEK ASZTALÁNÁL A kalandvágy, a találékonyság, az éhség és a kísérletezőkedv együttesen formálták táplálkozásunk és az étrendek kialakulásának történetét, civilizációnknak ezt az érdekes és élvezetes fejezetét. Szerepe volt ebben a fejlődésben a természettel folytatott harcnak, az érdekes találmányoknak és felfedezéseknek, a háborúknak és a kisstílű intrikáknak éppúgy, mint az egyes népek viszontagságos sorsának és a furcsa véletleneknek. • Kiadványunk szövegben és képekben ismerteti meg olvasóinkkal az ősember kásáját, a spártaiak nem túlságosan kívánatos fekete „löttyét”, majd Trimalchio lakomájának fogásait és a Napkirály fényűző udvarát és konyháját. Végül egy kis ízelítőt adunk a modern, nemzetközi konyha specialitásaiból is. • A tehetséges szerzőpár azonban nem az ínyencek könyvét írta meg. Szórakoztató és egyben új tanulságokra, összefüggésekre utaló olvasmány is ez a mű, és felhívja korunk emberének figyelmét arra, hogy táplálkozásának ésszerű megoldása az emberiség nagy és sürgős feladatai közé tartozik. GONDOLAT