Bubnoff, Serge v. et al.: A Föld és fejlődéstörténete (Budapest, 1975)

Általános vagy fizikai földtan

hidrogén-karbonát: Са(НСОз)г. A gipszkőzetekből álló vidékeken viszont oldott gipszet találunk nagyobb mennyiségben: CaS04-2H20. A talajvizekben többnyire váltakozó mennyiségben találunk egy kevés vasat, nátriumot, káliumot, magné­ziumot, kloridot és szulfátot is. A szokásosnál magasabb klór- és nátrium-értékek az altalajban rejtőző kősóképződményekre utalnak. Ezeknek a vizeknek jelleg­zetes sajátsága a keménység, amelyet összes-keménység fokokban szoktunk megad­ni. Egy német keménységi fok literenként 10 mg kalcium-oxidnak felel meg. Jelen­tősebb mennyiségű nitrogénvegyületek (ammóniák, nitrit, nitrát) többnyire bomló szerves anyagok (fekáliák) jelenlétére utalnak. Ilyen vizekben felszaporodnak a különböző csírák, és így fertőző hatásúak, az egészségre ártalmasak. Ivóvízül csak olyan vizek használhatók fel, amelyeknek fizikai jellege, vegyi össze­tétele és bakteriológiai vizsgálati eredménye bizonyos megszabott értékhatárokon belül van. Minden ettől való eltérés esetén csak megfelelő szűrő- és fertőtlenítő eljárás alkalmazása után használhatjuk fel a vizet. Ilyen maximális értékek az NDK-ban érvényes előírás szerint: keménység 20—30°, vas 0,2 mg/1, nitrát 30 mg/1, szulfát 60 mg/1 és klorid 250 mg/1. Ezenkívül a víz nem tartalmazhat agresz­­szív szénsavat, színtelennek, szagtalannak és tisztának kell lennie. A Német De­mokratikus Köztársaságban a Körzeti Közegészségügyi Intézet (Bezirkshygiene­institut) és a körzeti közegészségügyi orvos feladatkörébe tartozik az ivóvizek tisz­taságának ellenőrzése.* Az NDK-ban az olyan vizek, amelyek kg-onként több mint 1 g oldott állapotú, szilárd alkatrészt tartalmaznak, vagy pedig vegyi összetételüktől függetlenül, bi­zonyos adott értékhatárnál több nyomelem mutatható ki bennük, ásványvizeknek * Magyarországon a felszíni vizek szennyeződésének megelőzéséről az Országos Vízgazdálko­dási Hivatal (OVH) Vízgazdálkodási Központ Vízminőségi Felügyeleti Osztálya gondoskodik. Az ivóvizek tisztaságát viszont az Országos Közegészségügyi Intézet Vízügyi Osztálya, illetve a KÖJÁL megfelelő szervei hivatottak ellenőrizni. Magyarországon az ivóvíz minősítése az 1967. évben kiadott MSZ 448/31. sz. szabvány szerint történik. Eszerint a teljesen kifogás­talan ivóvíznek a következő követelményeknek kell megfelelnie: színtelen, teljesen átlátszó, lebegő részektől mentes; hőmérséklet 7—12 °C között; szagtalan, jó ízű, minden idegen íztől mentes: oxigénfogyasztás legfeljebb 1,5 mg/1. Kloridion legfeljebb 30 mg/1 Nitrátion legfeljebb nyomokban Nitrition, ammóniumion, proteid-ammónia nem mutatható ki Lebegő anyagtartalom nem mutatható ki Összes szilárd alkatrész legfeljebb 500 mg/1 Lúgosság 1—5 ml n HC1/1 Összes keménység 5—15 német fok között pH érték 6,8—8,0 között Szulfátion legfeljebb 50 mg/1 Szulfátion nem mutatható ki Jodidion optimum 0,01—0,1 mg/1 Fluoridion optimum 1,0—1,5 mg/1 Szabad klórtartalom nem mutatható ki Vasion legfeljebb 0,1 mg/1 Mangánion legfeljebb 0,05 mg/1 202

Next