Lantos Tibor: Élet és táplálkozás (Budapest, 1971)
Élet és táplálkozás Amióta szélesebb körben köztudomásúvá vált az a tudományos megállapítás, hogy a túltápláltság megrövidíti az életkort — léptennyomon találkozunk fogyni akaró emberekkel. Különösen a nyugati országokban nagy divat, hogy az élelmiszerek nevéhez egy bűvös számot társítanak: kalóriaértékük számát. A napi étrend összeállításában azután a bűvös számocskák szinte nagyobb szerepet kapnak, mint maga a táplálék. Bár e divat nálunk is hódít, mégsem csökken a kövér emberek száma, akik nem értik, miért nem tudnak lefogyni, ill. miért hízzák vissza hamar az átmenetileg leadott kilókat. Pedig ezen nincs mit csodálni, hiszen az egyoldalúság csak eredménytelenséget szülhet. A táplálkozás ugyanis nemcsak kalória-kérdés, hanem az élőlények legalapvetőbb tulajdonsága: visszavezethető az élet keletkezéséig, és átszövi az élőlények minden életmegnyilvánulását. Aki valamelyes jártasságot akar szerezni a táplálkozás szerteágazó témakörében, annak meg kell Lantos Tibor: