Lantos Tibor: Élet és táplálkozás (Budapest, 1971)

Élet és táplálkozás Amióta szélesebb körben köztudomásúvá vált az a tudományos megállapítás, hogy a túltápláltság megrö­vidíti az életkort — lépten­­nyomon találkozunk fogyni akaró emberekkel. Különö­sen a nyugati országokban nagy divat, hogy az élelmi­szerek nevéhez egy bűvös számot társítanak: kalória­értékük számát. A napi ét­rend összeállításában azután a bűvös számocskák szinte nagyobb szerepet kapnak, mint maga a táplálék. Bár e divat nálunk is hódít, még­sem csökken a kövér embe­rek száma, akik nem értik, miért nem tudnak lefogyni, ill. miért hízzák vissza ha­mar az átmenetileg leadott kilókat. Pedig ezen nincs mit csodálni, hiszen az egy­oldalúság csak eredményte­lenséget szülhet. A táplálkozás ugyanis nemcsak kalória-kérdés, ha­nem az élőlények legalapve­tőbb tulajdonsága: vissza­vezethető az élet keletke­zéséig, és átszövi az élőlé­nyek minden életmegnyilvá­nulását. Aki valamelyes jár­tasságot akar szerezni a táp­lálkozás szerteágazó téma­körében, annak meg kell Lantos Tibor:

Next