Szentirmai László: Egyetemi hallgatók Szegeden. A munkaidő és a szabadidő tevékenységstruktúrája (Budapest, 1976)

Ötödik rész. Az olvasásról mint a legfontosabb szabadidő-tevékenységről

rá, és elolvasom. Irodalmi érdeklődésemet kétségtelenül erősen befolyásolja volt gimnáziumi tanárom. A lektűrt nem szeretem, Fejestől, Sántától, és Dreisertől nem olvastam. Németh László maradandó élményt nyújtott, Rejtő a magat erületén kiváló, szellemes, Berkesi általános iskolában tet­szett, ma már nem venném a kezembe. Azt hiszem, Jókait most nem olvasnék. Thomas Mann jellegzetesen német, hideg, szilárd és bölcs. Ami keveset olvastam Hemingwaytől, az tetszett, Dosz­tojevszkijt régen olvastam, mélyen hatott rám. Camus-t igen jó­nak találom. Szüleim rendszeresen olvasnak. Engem is a könyvek szeretetére neveltek. Pécsett érettségiztem.” A 10, általunk legjellemzőbbnek tartott mélyinterjút közöltük, a 40 könyvtárlátogatóval készített beszélgetés alapján. Az egyes válaszokban található kiemelés tőlünk származik. A többi 30 interjú is érdekes volna, de helyszűke miatt a továbbiakban csak néhány mélyinterjú egy-egy jellegzetes mondanivalóját mutatjuk be, hogy lehetőségünk nyíljék még 5 beszélgetést közölni a talá­lomra kiválasztott, nem biztos, hogy rendszeres könyvtárlátogató I. éves jogászok mélyinterjújából is. 11. S. É., nő, IV. éves magyar—orosz szakos „Még nem váltam egészen tudatos olvasóvá, de már nem elégszem meg annyival, hogy egy mű csak az érzelmeimre hasson. Mindig keresem, hogy miért, vagy mitől szép az, amit elolvasok — sajnos, nem mindig találok rá egyedül. Azért olvasok szépirodalmat, mert emberré formálódásomban és a világ megismerésében elsősorban ez segített, sőt segít ma is.” 12. Cs. M., nő, IV. éves orosz—finnugor szakos „Azért olvasok (különösen verseket), mert az irodalom mint mű­vészet (más művészetekhez sajnos, kevésbé értek) emberebbé teszi az embert. A vers mindennapi kenyerem, életem sokkal szegényeb­bé lenne nélküle. Gazdagítja, nemesíti az embert. Az irodalmat az emberi kultúra, így az ember részének tartom.” 185

Next