Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)

Franciaország

Mindehhez hozzájön még a fajták rendkívü­li sokfélesége is. A három említett fajtán kívül sikeresen termesztik a Syrah, a Mourvédre, Ca­bernet, a Vermentine, a Sémillon, a Sauvignon és a Marsanne fajtákat. A legtöbb gazdaságban kétféle minőséget palackoznak. Egyrészt egy­szerű, tiszta, olcsó hétköznapi bort a szélesebb közönség számára, másrészt igényesebb és drá­gább cuvée-ket. Miután a vendéglátóipar felfe­dezte és feltérképezte magának a helyi termelők elitjét, Provence boraiból nem sok maradt ex­portra. Ebben a minden tekintetben mediterrán tér­ségben egyre szívesebben fogyasztják a mind ki­ A Cháteau Simone borai semmivel sem maradnak el a nagyszabású épület művészi kvalitásai mögött Balra: Bandolban még ma is főleg kézzel szüretelnek Jobbra: Kőből rakott támfalas teraszok, restanques Provence-ban finomultabb borokat a borbarátok. Néhány év vagy évtized múlva talán már senki sem fog arra emlékezni, hogy e gyönyörű vidék valaha csak a mindent elárasztó túl erős és túl íztelen rozéi­ról volt nevezetes. Az új betelepülők biztosan mindent megtesznek azért, hogy így legyen. Franciaország 303

Next