Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)
Franciaország
Mindehhez hozzájön még a fajták rendkívüli sokfélesége is. A három említett fajtán kívül sikeresen termesztik a Syrah, a Mourvédre, Cabernet, a Vermentine, a Sémillon, a Sauvignon és a Marsanne fajtákat. A legtöbb gazdaságban kétféle minőséget palackoznak. Egyrészt egyszerű, tiszta, olcsó hétköznapi bort a szélesebb közönség számára, másrészt igényesebb és drágább cuvée-ket. Miután a vendéglátóipar felfedezte és feltérképezte magának a helyi termelők elitjét, Provence boraiból nem sok maradt exportra. Ebben a minden tekintetben mediterrán térségben egyre szívesebben fogyasztják a mind ki A Cháteau Simone borai semmivel sem maradnak el a nagyszabású épület művészi kvalitásai mögött Balra: Bandolban még ma is főleg kézzel szüretelnek Jobbra: Kőből rakott támfalas teraszok, restanques Provence-ban finomultabb borokat a borbarátok. Néhány év vagy évtized múlva talán már senki sem fog arra emlékezni, hogy e gyönyörű vidék valaha csak a mindent elárasztó túl erős és túl íztelen rozéiról volt nevezetes. Az új betelepülők biztosan mindent megtesznek azért, hogy így legyen. Franciaország 303