Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)

Portugália

A Portói és a Douro A Portói bor, egyszerűen csak a Portói, a vinho do Porto, olyan bor, amit nemcsak származási régiója szerint neveztek el, hanem az után a ki­kötőváros után, ahonnan behajózták. A Douro termőhely az ország belsejében kezdődik, 100 km-re az azonos nevű folyótól északra, ugyan­ekkora távolságra az ország belseje felé az első kisvárostól, Réguától, egészen a spanyol határig. A világ legimpozánsabb, legintenzívebb, legvadabb szőlővidékének számít. Elhagyatott hely, ahol a szamár és az öszvér még mindig a legnagyobb segítség, hogy a szőlőt egy-két kilométerre a hátán elvigye valamilyen járha­tó útig. Ma is értékelhetjük a Douro első sző­lősgazdáinak és kereskedőinek úttörő telje­sítményét. A szőlőtermesztéshez ezen a vidéken támfa­lak ezreit kellett felhúzni a hegyoldalakon, hogy megtartsák azokat a területeket, ahová egyálta­lán szőlőt lehet telepíteni. A teraszok kialakítá­sával lehetővé vált az is, hogy a rétegvonalak mentén más mediterrán gyümölcsöket is tele­pítsenek, ahogy azt sok gazdaság tette a múlt századokban. A filoxéravész után azonban ezek a kőfalú teraszok megszűntek, helyettük foko­zatosan megjelentek a szélesebb, és így már gé­pekkel is művelhető területek. Ha ma a régészeti leleteket szemléljük, a bronz­korból származó szőlőmagokat és a sírokban ta­lálható elszenesedett szőlővenyigéket, akkor sej­teni lehet, hogy a szőlőművelés mennyire elter­jedt volt már abban az időben is. A római meg­szállás alatt a Douróból már biztosan exportál­tak bort. Csak saját fogyasztásra bizonyosan nem érte meg ezen az intenzív munkát kívánó, vad, szikár, meredek, nehezen megközelíthető terepen, pala- és gránittalajon szőlőt termelni. Mivel a bor „a természeti kincs” volt Portu­gáliában, a Douro bor hozzájárult ahhoz, hogy a Portói a világon egyedülálló hírnévre tegyen szert. Porto, a kikötő és a szemben elhelyezke­dő város, Vila Nova de Gaia, ahol a Portói bo­rok zöme még mindig az északi lejtő pincéiben érik, az itt dolgozó emberek erőfeszítéseinek következtében a régió meghatározó kereskedel­mi központja maradt. Ma Portugália az egyetlen olyan ország Euró­pában, amelynek neve egy híres boréval azonos. Alfonso Henriques Guimaraes, Portucalia grófja 1139-ben kikiáltotta magát Portugália királyá­nak, és ezzel megalapította a modern értelem­ben vett első nemzetállamot. Ez nem lett volna elképzelhető grófságának gazdasági ereje és je­lentősége, óriási kikötője és kereskedelme nél­kül. Mindez egy olyan korban zajlott, amikor a ciszterci rend, amely csak a 12. században több mint 100 kolostort alapított Portugáliában, gaz­dasági tevékenysége első virágzását élte, és a bor­kultúra összes hasznot hajtó és nyereséggel ex­portálható terményéből az élre került. 1095 óta a Burgundi dinasztia uralkodott Portugalia gróf­ságban, 1139-1385 között királyokat állítottak, akik a kor legnemesebb borait elismerték. A legnyilvánvalóbban a Burgundi házból való I. Diniz király (1279-1325) ismeri fel az A Quinta do Novai kőből épült, rendkívül magas teraszai 660 Douro

Next