Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)

Portugália

Estremadura Az Estremadurát régebben csak Oestének, Nyugatnak nevezték. 30 km-es parti szakaszt jelent Lisszabontól kiindulva, a tőle északra fekvő Leira városáig. Óceáni éghajlat biztosítja a frissességet. Régen Oestét az olcsóbb, kön­­­nyebb, főként fehérborokról ismerték. A háza­­sítás, a kisebb értékű szőlőfajták és a tömegbo­rok igen elterjedtek voltak. Az Estremadura ma körülbelül 30 000 hektárnyi az egykori 60 000 helyett. A kiemelkedő minőség régen ritka volt, és csak a klasszikus, már az évszázad kezdetén le­határolt DOC-régiókban - Bucelas, Colares és Carcavelos­­ volt megtalálható. A már majd­nem kihalt Colaresből a híres, a dűnék homok­jában gyökerező Ramisco-szőlőből készült csersavban gazdag, sós bor származik. Carcave­­losban, ahol az érdekes dióízű desszertbor ké­szül, már alig van néhány termelő, mert a töb­biek tönkrementek a Lisszabon közelében lévő építési telkekért vívott harcban. Ezzel szemben Bucelas, amelynek borát már Shakespeare is megénekelte, igazi feltámadást ért meg. Az Arinto-szőlő már több mint 300 hektáron te­rem, a belőle készült meglepően savas bor talán Portugália legjobb fehérbora. A hat másik DOC-régió közül Óbidos a leg­régebbi, és minerális, sokáig eltartható vörös­borairól ismert. Mostanában készítenek itt fi­nom Loridos-pezsgőt is, Bacalhoa Vinhosban (lásd Terras do Sado). A DOC-vidék Encostas de Aire és Lourinha szinte alig ismert, Torres Vedrasban és Arrudában a hasonló nevű szö­vetkezetek a meghatározók, ez utóbbi jól struk­turált vörösborairól híres. A legnagyobb lehetőségeket a Bucelas mel­letti Alenquer régió rejti magában, ahol több mint 160 történelmi quinta is található a kö­zépkorból, kastélyszerű épületekkel. Néhány­ban modern pincészet működik, ahol hazai és nemzetközi fajtákból gyümölcsös vörösbort készítenek, amelyek a szőlőtőkék öregedésével Portugália legjobb borainak lehetnek verseny­társai. A Chardonnay és az Arinto is finom gyü­­mölcsaromájú borokat adnak, ahogyan ezek az ízek a déli régióból alig ismertek. Arrudában és Torres Vedrasban szintén vannak jó kezdemé­nyezések jobb vörös- és fehérborokra. Az utóbbi években Alenquerben történteket nevezhetjük kisebb fellendülésnek. A kiváló gazdálkodók száma olyannyira megsokszoro­zódott, hogy nehéz közülük választani. Portugália GYÜMÖLCSÖSKERTJE Ribatejónak hívják a Tejo menti vidéket az óceáni éghajlatú Estremadura és a szárazabb, forróbb, szikár északi Alesento között. Ribate­­jóban is sok nagybirtok van, több száz, sőt több ezer hektár termőterülettel, aminek egy kis ré­szét szőlővel telepítették be. A borszőlőnek az évi 700 mm-es csapadék megfelelő. A zöldsé­gektől kezdve a gyümölcsökön keresztül a ri­zsig majdnem minden megterem itt. A megfe­lelő mennyiségű csapadék inkább hátrány, mert a Tejo árterületén sokáig túl sok tömeg­bort készítettek. Ma a szőlőhegyek a szegé­nyebb, de jobb talajú vidékekre húzódnak a hátországba. A mocsaras területtel, a Campóval ellentét­ben a szárazföld, a Bairo, szikár talajú, helyen­ként erőteljesen dombos, tehát a szőlő számára értékesebb. Harmadikként megkülönböztetjük a Charneca-vidéket a folyó bal partján, amely sokkal szárazabb, és amelynek sovány homokos talaja részben újra érdekessé vált a szőlőműve­lés szempontjából. Ez délen egészen Alentejóig húzódik. Még röviddel ezelőtt sem ismerték a Syrah-t Portu­gáliában, de az új borász­nemzedék már nyitott a külvilágra Colaresben a kutakból állandóan folyik a víz. A Ramisco szőlőfajtából már régóta nem készíte­nek vörösbort. A saját gyökerű fajtákat nehéz a dűnék homoktalajába telepíteni, ezért ez már majdnem teljesen meg­szűnt

Next