Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)

Spanyolország

A modern pincefelszerelés - nemesacélból készülő­, hűthető erjesztőtartályok, stabili­zálóhordók, modern szűrők és más eszközök - kérdésköre ma napirenden van. Csaknem min­den palackozó rendelkezik már megfelelő számú barrique-hordóval - többnyire amerikai tölgy­ből -, hogy a terület Crianza vörösborait ki tud­ják érlelni. Újborok is kerülnek ki a pincéből - igaz, kis mennyiségben -, amelyeket például Madridban sok tapa-kocsmában még mindig poharakban szolgálnak fel folyóborként. A kere­sett Valdepenas-borok a Crianza, a Reserva és a Gran Reserva. Ezek gondoskodtak a terület Balra: A Valdepenas városához közeli szélmalmok jelzik, hogy a borvidék kitűnően alkalmas az egészséges borszőlő termesztésére Jobbra: Valdepenas nemcsak a borvidék nevét adja, hanem számos híres bodegának is otthont ad visszatéréséről, mivel az Airén és a Macabeo nem jelentéktelen fehérbortermelése ellenére Valdepenas ma újra a vörösborok mellett áll ki. A déli Marcha területén jelentkező könyörtelen napsugárzás mellett a Cencibel szőlő nagyon jól beérik, és a tölgyfa hordóban előnyére finomo­dik. Az évjáratok a klímának köszönhetően ál­landó szinten tudják tartani minőségüket, és harmonikus vörösborokat adnak, amelyek töké­letesen illenek az étkekhez. Barrique-borként gyakran lepecsételik és félreteszik, az inkább könnyű borok nagyon harmonikusak és a spa­nyol sláger-exporttermékek közé tartoznak. Kasztília-La Mancha fontosabb termelői is. Bodegas Real *** Valdepenas (D. O. Valdepenas) 500 ha, 1 200 000 palack. Borok: Vidaluz Blanco, Ro­­nal Tinto, Vega Ibor Varietal, Palacio de Ibor Crianza. Sergio Barroso tulajdonos a fahordós érlelés nélküli klasszikus vörös Valdepenas borokhoz ragaszkodik, amelyeket modern eljárással - oxidáció nélkül - er­jeszt. A Crianza borokban ezzel szemben érezhető­en nyomot hagy a hordó faanyaga. Bodegas Ricardo Benito *** Navalcarnero (D. O. Madrid) 80 ha, HV, 850 000 palack. Borok: Tapón de Oro, Maceración Carbonica, Crianza, Sehorío de Medina Sindonia, Divo. A régi pincészet borstílusa - nem remélt módon - mo­dern, mindenekelőtt a vörösborok esetében. Az újbo­roknál a Beaujolais-modell szerinti szénsav-maceráci­­óra specializálódott. Ezek frissességet mutatnak és erőteljesek. A Crianza Tapón de Oro is sokat nyújt dacára kis árának. Bodegas Tagonius **­*** Tielmes (D. O. Vinos de Madrid) 30 ha, 450 000 palack. Borok: Tagonius Crianza, Tagonius Reserva. A Foxa-csoport modern, 2000-ben alapított pincészete kimondottan nemzetközi stílust követ. A borok lágyak, nagyon gyümölcsösek és meglepően minerálisak. Miguel Calatayud *** Valdepenas (D. O. Valdepenas) 50 ha, 2 500 000 palack. Borok: Vegaval Plata, Blanco, Tinto Crianza, Vegaval Tinto Reserva. E bodega boraiban minden megvan, amellyel egy Valdepenasnak rendelkeznie kell: lágyság, érettség, decens fahordós jelleg, gyors fogyaszthatóság, kerek gyümölcsösség. A legjobb minőséget a Vegaval Plata- Reserva nyújtja, amely a Cabernet vagy a Cencibel fajborokat tartalmazza. Dionisos *** Valdepenas (D. O. Valdepenas) 42 ha, 90 000 palack. Borok: Dionisos Tempranillo, Pago del Conuco, Vinum Vitae A kevés „kicsi" bodega egyike a D. O. Valdepenas körzetében, amely tisztán biogazdálkodást folytat, és a hagyományos technika ellenére modern, mélyvörös borokat készít. A bor egy részét tájborként értékesítik. Spanyolország 625

Next