Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)

Közép- és Kelet-Európa

Fontosabb termelők Bock Pince *** Villány 50 ha, 450 000 palack. Borok: Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Syrah, Ermitage, Cappella Cuvée. Bock József Magyarország legismertebb és legjobb borászai közé tartozik. Specialitásai a barrique-olt vörösborok, amelyekkel az 1990-es évek elején Ma­gyarországon az elsők között kezdte, és amelyekkel nagy sikereket ért el. 1996-ban a város közepén talál­ható birtokán panziót és éttermet nyitott. Figula Pincészet ***­**** Balatonfüred 25 ha, 150 000 palack. Borok: Olaszrizling, Szürkeba­rát, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Kékfran­kos, Szilénusz, Gella. Figula Mihály hosszú évekig nagy pincészetekben dolgozott, míg 1993-ban végre megalapította saját szőlőgazdaságát a Balaton mellett. A magyar szőlő­­termesztésért végzett munkájának elismeréseként 2000-ben ő lett az év borásza. Karcsú, savas fehérbo­rokat készít a pincészete. 2008-ban történt váratlan halála után családja folyamatosan dolgozik tovább a minőségi borok előállításán. Gál Tibor Pincészet **** Eger 53 ha, 220 000 palack. Borok: Pinot noir, Kékfrankos, Merlot, Kadarka, Syrah, Cabernet sauvignon, Caber­net franc, Chardonnay, Szürkebarát, Tramini, Sauvi­gnon, Leányka, Egri bikavér. Gál Tibor már életében borkészítő-legendává vált. Nemcsak az Ornellaia „felfedezője” volt, Flying wine­­makerként kedvelték a borászok, mivel megmutatta nekik, hogyan lehet újra tipikus magyar borokat ké­szíteni. Életének utolsó éveiben felépítette birtokát, ahol csak csúcstermőhelyekről származó szőlőt dol­goztak fel. Dél-Afrikában bekövetkezett tragikus ha­lálos balesete után családja folytatja a vállalkozását. Gere Attila Pincészete **** Villány 60 ha, 400 000 palack. Borok: Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Syrah, Kopár Cuvée, Solus. Gere Attila erdészi munkáját hagyta ott, amikor 1991-ben megalapította saját szőlőgazdaságát. Híres termőhelyein - Kopár, Ördögárok és Csillagvölgy - régi magyar és új szőlőfajtákkal kísérletezik. Pincéjé­ben nagy fahordókat használ, a csúcsborok azonban az új barrique-ban érnek. 1992-ben az osztrák Franz Weningerrel együtt éttermek számára kezdett csúcs­borokat készíteni. Gere rövid idő alatt bekerült Ma­gyarország legjobb borászai közé. Pfieiszl *** Sopron 27 ha, palack n. a. Borok: Kékfrankos, Cabernet sauvi­gnon, Merlot, Syrah, és Zenit, Újra együtt, Tango, Impression Rouge. A burgenlandi Sopronkeresztúron élő borászcsalád 1993-ban visszaszerezte egykori magyarországi szőlő­birtokait, és azóta kettes számú szőlőgazdaságukat igazgatják Sopronban. 2006-ban biogazdálkodásra álltak át. A hazafias szellemű „Újra együtt” borral Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozását ünnepelték meg. Polgár Pincészet ***­**** Villány 65 ha, 180 000 palack. Borok: Portugieser, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah, Chardon­nay, Olaszrizling, Elixir, Polgár Cuvée. Polgár Zoltán családi vállalkozásában tipikus fehér- és vörösborokat termelnek. Ő is a gyorsan fejlődő borkészítők közé tartozik. Egy a török időkből való pincében saját bortrezort épített, ahol a vevői lezárt rekeszekben tárolhatják boraikat. Vida Péter ***­**** Szekszárd 10 ha, 60 000 palack, Borok, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Vida Cuvée. Vida Péter büszke Kadarkáira, amelyek 85 éves tő­kékről származnak. Specialitásai a vörösborok, ame­lyeket általában egy nagy tölgyfa hordóban érlel. Vylyan Vinum Borászat *** Kisharsány (Villány) 125 ha, 500 000 palack. Borok: Cabernet franc, Caber­net sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah, Kadarka és Kékfrankos, Duennium. Itt a hangsúly a vörösborokon van: készítenek klasszikus, nagy hordóban ászkolt, könnyű borokat helyi fajtákból, és prémiumot, nemzetközi fajtákból, az új barrique-ban. A csúcstermőhelyről származó jó évjárat legjobb szőlőjéből készült cuvée a Duennium. Weninger Pincészet **** Balé 24 ha, 80 000 palack. Borok: Kékfrankos, Merlot, Syrah, Cabernet franc, Fehérburgundi, Frettner. Franz Weninger borász a burgenlandi Haracsonyból érkezett. Villányban van szőlőgazdasága és 1997 óta a Soproni borvidéken is. A szőlőültetvények a Fertő tó mellett terülnek el, kiváló, ásványi anyagokban gaz­dag talajon. Ifj. Weninger édesapja irányításával na­gyon koncentrált borokat készít. A borok - elsősor­ban Kékfrankos és Syrah - Magyarország legjobbjai közé tartoznak. SLAAŰt-l/ v­u Kékfrankos Sopron 2006 7 po­.QXR 1 : 1 Cuvée CARRIqUC 2(XX) V­H­­ A­n­íi Közép- és Kelet-Európa 699

Next