Dús Ágnes (szerk.): Kulinária (Budapest, 2006)

Felfedezőútra hívjuk az olvasót, ismerjen meg mindent, mi szem szájnak ingere, az öreg kontinens gasztronómiai titkairól. Utaz­zunk együtt nyugatról keletre, Írországtól Oroszországig, északról délre, Finnországtól Törökországig. Részletes leírások és hangulatos fotók tárják az érdeklődők elé az egyes országok hagyo­mányos ételeit és regionális különlegessé­geit, amelyeket a helyi pékek és szakácsok, sajtkészítők és hentesmesterek, pálinka­főzők és pincemesterek művészi módon tálalnak. Egy-egy ország konyhaművészetét a legka­rakteresebb, legkitűnőbb válogatott receptek képviselik - ez lehetővé teszi az olvasó szá­mára a képzeletbeli kulináris utazáson kívül a konyhai remekek saját kezű elkészítését is. Fia tetszik, otthonában megízlelheti e pom­pás csemegéket. A könyv bepillantást enged híres főszaká­csok konyhájába, osztrigatenyésztők telepei­re, a legnevesebb sajtmárkákat előállító cégek érlelőpincéibe és a világhírű sonkakészítő műhelyek szárítócsarnokaiba, de beavat a halfogás, a lazac- vagy a rénszarvaste­nyésztés titkaiba is. Árutól roskadozó vásárcsarnokokban, embe­rektől nyüzsgő spanyol tapas-bárokban vagy a legelegánsabb csemegeüzletekben keres­gélve jellegzetes és furcsa, hétköznapi és extravagáns, könnyű és laktató csemegék kerültek ebbe a tartalmas válogatásba Európa minden szegletéből. A legfontosabb kulináris fogalmak magyará­zatával, a tárgymutatóval és a részletes bib­liográfiával sokoldalúan használhatóvá válik e nagyszerű képzeletbeli utazást kínáló kötet. Borítóterv: Peter Feierabend Borítófotó:© Tandem Verlag GmbFI/Günter Beer

Next