Dús Ágnes (szerk.): Kulinária (Budapest, 2006)
Felfedezőútra hívjuk az olvasót, ismerjen meg mindent, mi szem szájnak ingere, az öreg kontinens gasztronómiai titkairól. Utazzunk együtt nyugatról keletre, Írországtól Oroszországig, északról délre, Finnországtól Törökországig. Részletes leírások és hangulatos fotók tárják az érdeklődők elé az egyes országok hagyományos ételeit és regionális különlegességeit, amelyeket a helyi pékek és szakácsok, sajtkészítők és hentesmesterek, pálinkafőzők és pincemesterek művészi módon tálalnak. Egy-egy ország konyhaművészetét a legkarakteresebb, legkitűnőbb válogatott receptek képviselik - ez lehetővé teszi az olvasó számára a képzeletbeli kulináris utazáson kívül a konyhai remekek saját kezű elkészítését is. Fia tetszik, otthonában megízlelheti e pompás csemegéket. A könyv bepillantást enged híres főszakácsok konyhájába, osztrigatenyésztők telepeire, a legnevesebb sajtmárkákat előállító cégek érlelőpincéibe és a világhírű sonkakészítő műhelyek szárítócsarnokaiba, de beavat a halfogás, a lazac- vagy a rénszarvastenyésztés titkaiba is. Árutól roskadozó vásárcsarnokokban, emberektől nyüzsgő spanyol tapas-bárokban vagy a legelegánsabb csemegeüzletekben keresgélve jellegzetes és furcsa, hétköznapi és extravagáns, könnyű és laktató csemegék kerültek ebbe a tartalmas válogatásba Európa minden szegletéből. A legfontosabb kulináris fogalmak magyarázatával, a tárgymutatóval és a részletes bibliográfiával sokoldalúan használhatóvá válik e nagyszerű képzeletbeli utazást kínáló kötet. Borítóterv: Peter Feierabend Borítófotó:© Tandem Verlag GmbFI/Günter Beer