Gergely Anikó: Magyar kóstoló (Budapest, 2006)

Ez a könyv a nagy sikerű Kulinária sorozat tagja, melynek kivételesen gazdagon és színvonalasan illusztrált kötetei öt kontinens népeinek konyha­­művészetét mutatják be sajátos felfogásban. Hasz­nálható szakácskönyvek ezek, idegen számára több­nyire különlegesnek, sőt néha különösnek tűnő receptek gyűjteményei, ám többet nyújtanak ennél: az étkezési szokásokat úgy mutatják be mint a ter­mészeti-gazdasági környezet, a történeti fejlődés, a sajátos hagyományok termékét, mint az adott­ ország nemzeti kultúrájának egy szeletét. Ráadásul szövegben, képben mindig jelen van bennük az ember - az, aki megtermeli, megalkotja az enni- és innivalókat, amelyek aztán természetes részét képezik mindennapjainak, és fényesebbé teszik ünnepeit. Az elmondottakból következően ebben a könyv­ben sok minden található, ami egy Magyarországon élő magyarnak talán magától értetődő. Ennek elle­nére úgy véljük, hogy a kötet lapjait forgatva azok is szórakoztató és tanulságos olvasmányra, időnként meglepő tényekre lelhetnek, akik már korábban is elmélyültebb ismereteket szereztek a hazai kony­hák, terített asztalok világáról. A kötet eddig németül, angolul, franciául, olaszul, spanyolul, dánul és svédül jelent meg.

Next