Jouanin, Francie: Provence gasztronómiai kalauz (Budapest, 2007)

Az Alpilles és a Camargue vidéke

hanem a szél áldásaiból is jócskán részesülnek. Összességében 14 000 hektoliter bort termelnek itt, ami 1 867 000 palacknak felel meg. Főleg a Syrah, a Grenache és a Mourvédre szőlőfajtá­kat termesztik, valamint egy kevés Cabernet- Sauvignont. A szőlőfajtától függően a bor há­romtól tíz évig érik. A rozéborokat Cinsault szőlő hozzáadásával javítják. A fehérboroktól eltérően, melyek jó négy-öt évig tárolhatók pincében, a rozéborokat fiatalon kell fogyasz­tani. A legtöbb Les Baux-i bort szinte teljes mértékben fehér Sauvignon és Rolle szőlőfaj­tákból készítik. Az Alpilles vidéke nem csak a borkedvelők szá­mára valóságos paradicsom. A kanyargós utakon autózva, vagy a szőlőkben bandukolva óhatat­lanul rabul ejt a fény és táj mediterrán varázsa. Itt-ott megpillanthatunk egy-egy magányosan álló mas­t, ahogy a provence-i tanyákat nevezik - a Mas de la Dame-ot Van Gogh is megörö­kítette egyik festményén - vagy egy-egy, a provence-i vidékre oly jellemző megerősített kú­riát, azaz bastide-ot. A Chateau Romania vörösbora, amelyet közepes, illetve hos­­­szú ideig lehet pincében tárolni, főleg Cabernet és Grenache szőlőből készül. Kiváló kísérő­itala a szárnyasvadakból és vörös húsból készült ételek­nek. Az 1998-as évjárat az év­Az Alpilles régiójában az egyik leg­híresebb borgazdaságként tartják szá­mon a Chateau d'Estoublont. tized legjobb borának ígérkezik. Az üde rozé­borok a sültek mellé kiválóak, a fehér vadró­zsáéra emlékeztető, kellemes bukéjú fehérbo­rok pedig teltebbek, ezért leginkább a rákételek­hez és a marinírozott halakhoz ajánljuk. Ennek a származási helynek valamennyi minősített bora megkóstolható a nyár folyamán a baux­­de-provence-i borok házában, a Maison des Vins-ben. A vidék többnyire biogazdálkodásban előállított borainak megismerésére a borpincékbe tett lá­togatás vagy a borkóstoló a legalkalmasabb. A Chateau Romania borpincéje, mely föld alatti katedrálishoz hasonlít, csodálatos példája annak, mi is teszi ezt a vidéket egyedülálló bor­termő tájjá. Ez az ideális hely, de semmi esetre sem az egyetlen, ahol az ember közelebbi is­meretséget köthet a helyi borokkal. 59

Next