Jouanin, Francie: Provence gasztronómiai kalauz (Budapest, 2007)
Az Alpilles és a Camargue vidéke
hanem a szél áldásaiból is jócskán részesülnek. Összességében 14 000 hektoliter bort termelnek itt, ami 1 867 000 palacknak felel meg. Főleg a Syrah, a Grenache és a Mourvédre szőlőfajtákat termesztik, valamint egy kevés Cabernet- Sauvignont. A szőlőfajtától függően a bor háromtól tíz évig érik. A rozéborokat Cinsault szőlő hozzáadásával javítják. A fehérboroktól eltérően, melyek jó négy-öt évig tárolhatók pincében, a rozéborokat fiatalon kell fogyasztani. A legtöbb Les Baux-i bort szinte teljes mértékben fehér Sauvignon és Rolle szőlőfajtákból készítik. Az Alpilles vidéke nem csak a borkedvelők számára valóságos paradicsom. A kanyargós utakon autózva, vagy a szőlőkben bandukolva óhatatlanul rabul ejt a fény és táj mediterrán varázsa. Itt-ott megpillanthatunk egy-egy magányosan álló mast, ahogy a provence-i tanyákat nevezik - a Mas de la Dame-ot Van Gogh is megörökítette egyik festményén - vagy egy-egy, a provence-i vidékre oly jellemző megerősített kúriát, azaz bastide-ot. A Chateau Romania vörösbora, amelyet közepes, illetve hosszú ideig lehet pincében tárolni, főleg Cabernet és Grenache szőlőből készül. Kiváló kísérőitala a szárnyasvadakból és vörös húsból készült ételeknek. Az 1998-as évjárat az évAz Alpilles régiójában az egyik leghíresebb borgazdaságként tartják számon a Chateau d'Estoublont. tized legjobb borának ígérkezik. Az üde rozéborok a sültek mellé kiválóak, a fehér vadrózsáéra emlékeztető, kellemes bukéjú fehérborok pedig teltebbek, ezért leginkább a rákételekhez és a marinírozott halakhoz ajánljuk. Ennek a származási helynek valamennyi minősített bora megkóstolható a nyár folyamán a bauxde-provence-i borok házában, a Maison des Vins-ben. A vidék többnyire biogazdálkodásban előállított borainak megismerésére a borpincékbe tett látogatás vagy a borkóstoló a legalkalmasabb. A Chateau Romania borpincéje, mely föld alatti katedrálishoz hasonlít, csodálatos példája annak, mi is teszi ezt a vidéket egyedülálló bortermő tájjá. Ez az ideális hely, de semmi esetre sem az egyetlen, ahol az ember közelebbi ismeretséget köthet a helyi borokkal. 59